Nasjonal høytidsstund når Obama innsettes på ny

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA gjør seg klar til nasjonal høytidsstund når Barack Obama innsettes for en ny periode som president. Amerikanerne legger en kort stund politisk strid til side og hyller sin øverstkommanderende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske presidenter tas tradisjonelt i ed 20. januar, og helst på en virkedag. Siden datoen i år faller på en søndag, er selve innsettelsesseremonien forskjøvet til mandag.

Men USA kan ikke være uten president, selv ikke for en dag. Ettersom Obamas første periode utløpte søndag, avla han eden i en privat seremoni inne i Det hvite hus like før klokka 12.

– Jeg sverger høytidelig at jeg trofast vil utøve De forente staters presidentembete og etter min beste evne bevare, beskytte og forsvare De forente staters grunnlov, så hjelpe meg Gud, lød ordene.

Det var høyesterettsjustitiarius John Roberts som sto for søndagens seremoni.

Visepresident Joe Biden ble tatt i ed i en tilsvarende seremoni noen timer tidligere.

Mandag gjentar Obama eden under den offentlige innsettelsesseremonien foran Capitol Hill i Washington, der amerikanerne vil få det de forventer av pomp og prakt, inkludert presidentens innsettelsestale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen avsluttes tradisjonen tro med en rekke ball, konserter og festligheter rundt om i byen.

Færre i år?

Obama er både statssjef og militær «commander in chief» for supermakten. Det gjør ham også til et mulig terrormål, og sikkerhetstjenesten Secret Service må trygge ham mot angrep – effektivt, men også diskré, uten å ødelegge festen.

Flere hundre tusen mennesker ventes å følge innsettelsesseremonien fra det store åpne området i Washington som kalles The Mall. Washingtons handelskammer regner imidlertid med at det kommer færre i år enn under den første innsettelsen av Obama 20. januar 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det kan på sett og vis være like bra, for den gang førte bekymringer for sikkerheten til at tusener av skuelystne ble omdirigert til en tunnel under The Mall.

– Alle var frustrerte og skuffet, innrømmer Secret Service-talsmann Ed Donovan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi nådde vårt mål, som var å sørge for at innsettelsen av presidenten skjedde under trygge forhold. Men vi innser at vi må sørge for at logistikken også fungerer, og at alle kommer seg dit de skal, tilføyer Donovan overfor nyhetsbyrået Reuters.

Vil bli delstat

District of Columbia, der Washington ligger, har som hovedstadsområde hatt en særstilling helt siden USA ble selvstendig i 1776. Årsaken var et ønske om at ingen enkelt delstat skulle dra fordel av å huse hovedstaden, men lokale politikere mener denne ordningen nå er avleggs.

Disse politikerne benytter gjeninnsettelsen av Obama til å trappe opp kampen for at Washington skal bli USAs 51. delstat.

– Vi vil fortelle amerikanerne at her i byen hersker det ikke fullt demokrati, sier borgermester Vincent Gray, som tilhører Obamas demokratiske parti.

Men forslaget om å gjøre «D.C.» til delstat møter skepsis blant mange mennesker andre steder i landet. Hovedstaden er felles nasjonal eiendom, og derfor bør de folkevalgte i Kongressen fortsatt ha den overordnede styringen av området, blir det sagt.