– Fortsatt gisler og terrorister på Algerie-anlegget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militæraksjonen ved gassanlegget i Algerie er ikke over. – Det er fortsatt gisler og terrorister der, sier amerikanske og britiske kilder. Situasjonen for de ni norske gislene er fortsatt uavklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om terrorangrepet i In Aménas:

* Natt til fredag har en norsk Statoil-ansatt kommet seg i sikkerhet og er brakt til det lokale sykehuset. Tilstanden er stabil. For åtte andre nordmenn er situasjonen uavklart.

* Fredag 18. januar: Ifølge gisseltakerne er det sju utlendinger som fortsatt holdes fanget, og de sier at ingen av disse er nordmenn. 600 algeriske gisler skal ha blitt befridd.

* Den algeriske hæren bomber bilene, og flere terrorister og gisler blir drept. Antallet er uvisst. Det er heller ikke kjent hvor mange som er såret.

* Algeriske styrker åpner ild når gisseltakerne forsøker å flykte i fem biler med gislene.

* Torsdag 17. januar: Terroristene krever fritt leide for å starte forhandlinger. Algeriske myndigheter nekter å forhandle.

* Islamistene rykker videre mot selve anlegget og klarer å ta seg inn på området. Der tar de et stort antall gisler, deriblant 41 utlendinger, ifølge gisseltakerne.

* Onsdag 16. januar: En gruppe tungt væpnede islamister angriper en buss med ansatte fra gassanlegget In Aménas i Algerie. Anleggets vakter klarer å slå tilbake angrepet, og busspassasjerene, deriblant flere nordmenn, kommer seg i sikkerhet. Den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar sier hans gruppe står bak angrepet.

- Terrorhendelsen i Algerie pågår fremdeles, sier en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet, og legger til at Storbritannias statsminister David Cameron vil lede et møte i den britiske krisekomiteen COBRA fredag.

Ifølge algeriske sikkerhetskilder ble minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, drept i militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas torsdag.

To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegg skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Les mer: - Gledelig at et norsk gissel er i sikkerhet

– Fire jeeper sprengt

En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker. Ingeniøren Stephen McFaul (30) ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

30-åringen satt i en av jeepene gisseltakerne brukte i forsøket på å flytte flere av gislene. Det var under dette forsøket algeriske styrker angrep, og ifølge McFaul ble fire av de fem kjøretøyene sprengt i stykker.

Stephen McFaul forteller videre at han tidligere var blitt bundet, kneblet og at ekstremistene hadde festet eksplosiver rundt nakken på ham.

Les mer: Norge krever svar fra Algerie etter gisseltragedie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst 30 gisler drept i militæraksjon

– Fortsatt gisler

Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret.

Britiske og amerikanske tjenestemenn sier til CNN de antar kamphandlingene fortsetter fredag

– Det er fortsatt gisler og det er fortsatt terrorister, sier en høytstående amerikansk tjenestemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stephen så kjøretøy med gisler bli sprengt i luften

USA ikke varslet

Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC. Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.

USA ble ikke varslet på forhånd om militæraksjonen mot gisseltakerne i Algerie. USA ba myndighetene i Algerie innstendig om å gjøre alt for å redde gislene og unngå at liv gikk tapt.

– Vi var ikke klar over raidet på forhånd, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

Les også: Lund: - Et mareritt for de pårørende

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstmeldinger

Flere arbeidere inne på In Aménas-anlegget sendte torsdag tekstmeldinger om at de var i live og gjemte seg, sier Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, til VG. Lord har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller til avisen at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger.

– Minst en av de som gjemte seg var norsk. Han har i hvert fall et svært norsklydende navn, forteller Lord.

Han vet ikke om de som gjemte seg nå er i sikkerhet:

– Vi har ikke mer kommunikasjon med dem. De har enten blitt tatt hånd om av militæret eller så er de ikke lenger i live.

Les også: David Cameron frykter dårlige nyheter kan være i vente

– To måneders trening

Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen. En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder. Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen.

En av de lokale som kom seg unna gisseldramaet forteller til Reuters at islamistene så ut til å ha god kjennskap til anlegget.

– Terroristene sa til oss med en gang at de ikke kom til å skade muslimer, og at de kun var interessert i de kristne og vantro. De sa «vi vil drepe dem», forteller Abdelkader.