Obama legger budsjettpress på Republikanerne

President Barack Obama mener at enigheten om å skjerme middelklassen for skatteøkninger er et godt utgangspunkt for en budsjettavtale. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
President Barack Obama mener at enigheten om å skjerme middelklassen for skatteøkninger er et godt utgangspunkt for en budsjettavtale. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

President Barack Obama legger knallhardt press på republikanerne i Kongressen mindre enn to døgn før en budsjettavtale må være i havn. Små tegn kan tyde på at det virker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen arbeider på spreng for å bli enige om et nytt budsjett for å unngå en rekke skatteøkninger og kutt i offentlige utgifter som automatisk vil tre i kraft tirsdag.

President Obama la søndag ytterligere press på republikanerne i Kongressen og skjerpet tonen ytterligere.

– I løpet av de neste 48 timene håper jeg at folk innser at hovedmålet vårt må være å hindre at skattene for middelklassefamilier går opp. Det vil skade økonomien, sa Obama i NBSs program «Meet the Press».

Les også: Obama legger frem plan for kongressledere

Enige

Presidenten sa han har godt håp om at det er mulig å unngå disse skatteøkningene.

– Både republikanere og demokrater sier at de ikke ønsker økte skatter for middelklassen. Det er noe vi alle er enige om. Kan vi få det på plass, vil vi redusere skadevirkningene av budsjettstupet, sa Obama, som spilte ballen over til republikanerne i Kongressen.

– Presset er nå på Kongressen til å levere. Så langt har den ikke gjort det, og det er ikke fordi Demokratene ikke vil samarbeide, sa Obama.

Lederen for Representantenes hus, republikaneren John Boehner, liker ikke at Obama allerede har utpekt partifellene hans til syndebukker hvis USA går utfor budsjettstupet.

– Presidenten ble valgt for å lede, ikke fordele skyld. Vi har vært rimelige og ansvarlige. Det er presidenten som ikke har klart å si «ja», sa Boehner søndag kveld.

Les også: Lederen i Senatet tror USA er på vei mot budsjettkrise

– Markedene reagerer

Avtalen står blant annet om skatteøkninger på over 3000 milliarder kroner, samt utgifts- og velferdskutt som vil ramme syke og arbeidsledige. Obama har brukt utsiktene til skatteøkninger for middelklassen som sitt viktigste kort, og i stedet argumentert med at de aller rikeste må betale mer til fellesskapet.

Obama advarte på ny søndag om at dersom det ikke blir en avtale før året er omme, vil finansmarkedene straffe både amerikansk og internasjonale økonomi.

– Dersom vi våkner opp 1. januar, og folk ser at dette problemet (budsjettet) fortsatt ikke er løst, og at republikanerne ikke aksepterte den avtalen jeg ga dem, vil det ha negativ effekt på markedene, sa Obama.

Kongressen skulle etter planen møtes søndag kveld norsk tid. Men det var uklart om det ville foreligge et lovforslag å stemme over.

Les også: Obama bytter juleferie med budsjettforhandlinger

– Presidenten vinner

Flere på republikansk side mener nå at Obama er i ferd med å innkassere en viktig politisk seier i budsjettkampen.

I et intervju med Fox News søndag sa senator Lindsey Graham at en avtale trolig ikke vil bidra til å kutte den amerikanske statsgjelden, noe som har vært Republikanernes mål i forhandlingene.

– Jeg tror ikke det er noen som ønsker at vi faller utfor stupet hvis vi kan unngå det. Men gjeldstaket må etter hvert heves, og jeg håper da at vi som republikanere har mot til å kjempe for det vi tror på. Men hatten av for presidenten. Han har vunnet, sier Graham.

– Det er ikke noe gjennombrudd ennå, men det er en reell sjanse for en avtale, sa demokraten Charles Shumer.

Han fikk støtte fra sin republikanske kollega:

– Jeg er ikke uenig med ham, sa senator Jon Kyl fra Arizona.

Personvernpolicy