Nesten ingen skjuler pin-koden sin

Kortterminalen ber deg om å skjule pin-koden. Det rådet bør du følge hver gang du handler med kort. (Foto: Per Ervland)
Kortterminalen ber deg om å skjule pin-koden. Det rådet bør du følge hver gang du handler med kort. (Foto: Per Ervland)

Det tok oss bare 15 minutter før vi avslørte en pin-kode. Og da sto vi utenfor butikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full fart i butikkene nå før jul. I følge Nets er vi nå inne i den mest hektiske uken i året for handelsstanden. Bare forrige helg ble det gjennomført 15,5 millioner kortkjøp med en omsetning på 6,27 milliarder kroner.

Synes du også det er litt kleint å aktivt skjule pin-koden når du handler med kort?

Da bør du skjerpe deg og sørge for at du gjør nettopp det på neste handletur. DNB bekrefter nemlig at kikk over skulderen-svindel øker i ukene før jul.

Les også: Tøm kontoen før svindlerne gjør det

15 minutter var alt vi trengte

Da DinSide tok turen til en av Oslos travleste julebutikker, tok det ikke lang tid før vi klarte å avsløre pin-koden til en av de handlende.

IKKE SLIK: Koden kan observeres fra mange meters avstand, selv fra utsiden av butikken. (Foto: Per Ervland)IKKE SLIK: Koden kan observeres fra mange meters avstand, selv fra utsiden av butikken. (Foto: Per Ervland)

I løpet av kvarteret vi observerte, så vi heller ingen som aktivt beskyttet koden sin, eksempelvis ved å skjerme tastaturet med den andre hånden.

– Vi ser at denne type svindel øker noe i perioder når nordmenn bruker ekstra mye penger. Det er spesielt i sommerferien og i forbindelse med julehandelen vi ser en økning i kikk over skulderen-svindel. Men svindlerne er dessverre aktive hele året, og man bør hele tiden være på vakt, råder Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB.

Les også: Fra sentralen i Mo i Rana overvåkes dine korttransaksjoner døgnet rundt

Beskytt koden din

MEN SLIK: Skjermer du terminalen, blir det mye vanskeligere å se koden din. (Foto: Per Ervland)MEN SLIK: Skjermer du terminalen, blir det mye vanskeligere å se koden din. (Foto: Per Ervland)

– Jeg er nok flinkere til å beskytte koden i minibanken, forteller Erik, som nettopp har blitt fortalt hvor lett det var å se at han tastet koden sin, selv fra vår posisjon rett utenfor butikken. Erik forteller videre at han ikke skjulte koden fordi det ikke var noen som sto rett bak. Pin-koden kan imidlertid observeres fra ganske lang avstand, og det er viktig at du beskytter koden hver gang du handler.

Slik unngår du svindel

Som forbruker har du sterke rettigheter ved bruk av kort. Men opptrer du grovt uaktsomt kan du blir erstatningspliktig opptil 12.000 kroner. Følger du disse enklere rådene reduserer du risikoen for å bli svindlet, og begrenser også ditt eget ansvar.

  • Lær deg PIN-koden utenat og skjul den godt når du bruker kortet.
  • Bank- og kredittkort inneholder personopplysninger, behandle dem deretter. Ikke legg fra deg kortet i baren.
  • Unngå å ha høye beløp stående på brukskontoen, overfør heller ved behov.
  • Bruk kredittkort, spesielt på utenlandsreiser og ved netthandel. Blir du utsatt for svindel er ikke pengene trukket direkte fra din konto.
  • Gjør det til en god vane å sjekke kontoutskriften eller nettbanken ofte.

Les også: Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Personvernpolicy