Alle får nytt førerkort

FORANDRINGER: Alle som tar lappen etter 19. januar får en ny versjon av førerkortet. Men også de som allerede har førerkortet, skal etterhvert skifte det ut med den nye varianten. (Foto: Berit B. Njarga)
FORANDRINGER: Alle som tar lappen etter 19. januar får en ny versjon av førerkortet. Men også de som allerede har førerkortet, skal etterhvert skifte det ut med den nye varianten. (Foto: Berit B. Njarga)

Og gyldigheten går ned til 15 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 19. januar 2013 skjer det flere store endringer som påvirker de som har, eller skal ta, førerkort i Norge.

Regelendringen fører blant annet til at det innføres en ny type førerkort. Også de som allerede har førerkort må etterhvert skifte ut det gamle med et nytt sertifikat med kortere gyldighet. Men du trenger ikke å løpe til nærmeste trafikkstasjon for å få dette gjort ennå.

Les også: Skal du ta lappen? Sjekk om kjøreskolen er godkjent!

Nytt førerkort med 15 års gyldighet

Bakgrunnen for de nye reglene er EUs førerkortdirektiv som nå innføres i Norge. Dermed får alle som tar lappen fra og med 19. januar utstedt en ny type førerkort, med en gyldighet på 15 år fram til personen fyller 75 år.

– Årsaken til at det blir innført en gyldighet på selve førerkortet, er at nye EU-regler sier at bilde og signatur på kortet skal være oppdatert i forhold til personens aktuelle utseende og signatur. Dessuten skal førerkortet ha sikkerhetselementer som er oppdaterte i forhold til tidens krav, sier Jan Edv. Isachsen, leder av Førerkortkontoret hos Vegdirektoratet.

Les også: Store endringer for disse førerkortklassene

Har man allerede førerkort og skal ha inn noe nytt, for eksempel en ny kjøretøysklasse, vil man automatisk få utstedt den nye versjonen av førerkortet. Men etterhvert skal alle med førerkort få den nye versjonen av førerkortet.

Dette gjelder i overkant av tre millioner nordmenn, ifølge Kjell Solem, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

Les også: Kjører du slik kan du bli fratatt førerkortet!

Du må bytte, men ikke stress

Dagens førerkort er som kjent gyldige frem til innehaveren av førerkortet fyller 100 år, men nå endres det altså. Også de som allerede har et slikt førerkort før regelendringene 19. januar trer i kraft, vil snart måtte bytte det ut med den nye varianten.

Men – vær obs på at du ikke trenger å haste avgårde til nærmeste trafikkstasjon for å få dette gjort nå. Når dette skal gjøres, vil alle som har førerkort få nærmere beskjed om.

– Vi vil gjennomføre en ordning slik at alle førerkort byttes inn, men dette vil ikke skje på mange år enda, sier Solem til DinSide.

Les også: Vil ha 25-årsgrense på førerkort

Altså kan du som har førerkort ta det med ro, og vente på nærmere beskjed om når dette skal gjøres. Ifølge Vegvesenets hjemmesider skal alle dagens førerkort være byttet ut med det nye førerkortet innen 20 år.

Det nye førerkortet må fornyes hvert femtende år, men du slipper å gå opp til noen ny prøve. I praksis blir det veldig likt som når man fornyer passet hos politiet.

Les også: Sliter du med diesel i kulda? Vi gir deg rådene

Personvernpolicy