Meny

- Skandinavia tapper Latvia for sykepleiere

IMPORTERT ELDREOMSORG: En importert sykepleier fra bemanningsbyrået Orange Helse er på hjemmebesøk hos et eldre par i Bergen. - Norsk helsevesen er avhengige av ressurser fra andre land, mener administrerende direktør Nils Paulsen. Foto: Eivind Senneset

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriserammede Latvia tappes for sykepleiere. Hovedårsaken skal være aktiv rekruttering fra skandinaviske land. – Vi gjør det staten har bedt om, sier leder for norsk bemanningsbyrå.

Mer om saken

Det latviske nyhetsbyrået LETA skriver at de fleste sykepleiere som jobber i latviske sykehus nærmer seg pensjonsalder og at andelen unge sykepleiere som får seg jobb i sykehusene er svært lav.

12 sykehus har stengt i det kriserammede landet og sykepleierlønningene har sunket med 20-40 prosent fra omkring 500 euro i måneden (3800 kroner) til 400 euro.

Mange velger å forlat landet i jakt på jobb og bedre lønninger. Skandinaviske bemanningsbyråer tar med seg mange sykepleiere ut av landet, ifølge latviske medier.

Tall fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) viser at det vært en jevn økning i pågangen av søknader fra latviske sykepleiere de senere årene.

Mens det i årene 2009 til 2011 ble autorisert cirka 50 sykepleiere fra Latvia per år, har SAK hittil utstedt autorisasjon til 106 sykepleiere med utdanning fra Latvia.

Totalt fikk 2347 utenlandske sykepleiere autorisasjon for å jobbe i Norge i fjor, sammenlignet med 2623 året før. De fleste kommer fra Norden, men flere hundre kommer fra andre land.

Stadig flere helsearbeidere forlater kriserammede Latvia for å finne arbeid utenlands, melder latviske medier.

Andelen nyutdannede sykepleiere som forlater landet etter endt utdanning, har økt enormt de senere årene. Mens 7 av 10 kvalifiserte sykepleiere ble værende i Latvia for å jobbe i 2008, er det i år kun 16 prosent som velger å ta jobber i hjemlandet, viser tall fra fagforeningen for helse- og omsorgsarbeidere.

Hovedårsaken skal være aktiv rekruttering fra skandinaviske land, ifølge den latviske avisa Neatkariga.

Lave lønninger i hjemlandet skal være den viktigste grunnen til at så mange sykepleiere og andre helsearbeidere velger å forlate Latvia til fordel for andre land.

En undersøkelse fra The European Federation of Nurses Association tidligere i år viser at situasjonen i Latvia ikke er unik; lønnskutt, reduserte helsebudsjetter, stengte sykehus og ansettelsesstopp er hverdagen for sykepleiere i en rekke land og mange velger å flytte på seg.

- Fantastisk kjøpekraft

Det norske bemanningsbyrået Orange Helse er ett av selskapene som driver med aktiv rekruttering av latviske sykepleiere. Administrerende direktør Nils Paulsen kan bekrefte at høye norske lønninger er det som frister sykepleiere til å reise fra familien i hjemlandet for å jobbe her.

- Vi må lønne etter norsk tariff. Derfor har sykepleierne en fantastisk kjøpekraft når de kommer hjem igjen. De er vant til å jobbe mellom 50-60 timer for noen tusen kroner i måneden. Nå tjener de det på et par dager, sier Paulsen til ABC Nyheter.

Latviske medier melder at sykepleierne får tilbud om en timelønn på 7 lati, rundt 74 kroner.

Dette stemmer, ifølge Paulsen, men han understreker at det er nettotimelønnen.

- Du må legge til kostnaden på fire måneders språkkurs, lønnsforskudd på skolen, reisekost til og fra Norge og norsk skatt, da kommer du opp i cirka 180 kroner timen som er norsk tariff, sier han og legger til at pleierne bor gratis mens de oppholder seg i Norge for å jobbe.

Les også: - Pasientene blir bedre på halve tiden

- Kona står for inntekten

Det bergensbaserte selskapet rekrutterer også sykepleiere fra Litauen, Slovakia og Ungarn. De siste fem årene har selskapet hatt om lag 250 sykepleiere i jobb i Norge. Sykepleierne jobber hovedsakelig i eldreomsorgen, enten gjennom hjemmesykepleien eller ved sykehjem.

- Når de jobber for oss så bor de i hjemlandet sitt. De flytter ikke hit permanent, forklarer Paulsen.

Nils Paulsen mener import av sykepleiere, som hans selskap Orange Helse bidrar til, er helt nødvendig for å at det norske helsevesenet skal fungere. Foto: Orange Helse Nils Paulsen mener import av sykepleiere, som hans selskap Orange Helse bidrar til, er helt nødvendig for å at det norske helsevesenet skal fungere. Foto: Orange Helse

- Landene er i dyp økonomisk krise med om lag 20 prosent arbeidsledighet og har svært stor emigrasjon. Vi er en bidragsyter til at pengene de tjener i Norge går tilbake til hjemlandet. Vi bidrar ikke til emigrasjon, understreker han.

Han forteller at det i Latvia har blitt vanlig at familiene bare har en inntekt og at det er kona som står for den.

- Det er veldig tøffe damer som reiser, og når jeg sier tøffe så mener jeg det som positivt. De reiser ofte fra mann og barn og jobber fire uker i Norge før de reiser hjem og har to uker fri.

Les også: Vil ikke ha filippinske sykepleiere til Norge

- Vi må ha innvandring

På tross av at sykepleierne som jobber for selskapet blir boende i Latvia, erkjenner Paulsen at virksomheten likevel bidrar til en tapping av ressurser fra landet.

- Det er tapping av ressurser. I andre yrker skjer det i mye større skala enn det som gjelder sykepleiere. Men det er det ingen som snakker om, sier Paulsen.

Han nevner for eksempel de mange håndverkerne som flytter fra Polen til Norge for å jobbe.

- Fagkompetansen flytter på seg, det skjer i hele verden. Indiske sykepleiere flytter til England, algeriske flytter til Frankrike, sykepleiere i Romania reiser til Italia. Det er et internasjonalt fenomen. Det gjelder alle fag, også leger hentes fra andre land. Det er fordi de fattige landene ikke har råd til å holde på dem. Vi frister med mye høyere lønn for alle yrkesgrupper, sier Paulsen.

Han har ingen tro på at sykepleiemangelen i Norge kan løses kun ved å øke rekrutteringen nasjonalt.

- Vi må ha innvandring for å få det til å gå opp. Sånn sett gjør vi det staten har bedt oss om å gjøre, sier Paulsen.

Les også: Store forskjeller i eldreomsorgen

- Må løses nasjonalt

Sykepleiermangelen må løses nasjonalt, mener leder i Norsk fykepleierforbund Eli Gunhild by. Foto: Sykepleierforbundet.no Sykepleiermangelen må løses nasjonalt, mener leder i Norsk sykepleierforbund Eli Gunhild by. Foto: Sykepleierforbundet.no

Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NFS) er ikke enig i at import av sykepleiere er veien å gå for å løse ressursproblemene.

- NSF mener at utfordringene som fører til at det er sykepleiermangel i Norge må løses nasjonalt. I stedet for å rekruttere utenlandske sykepleiere og benytte bemanningsbyrå for å kompensere for sykepleiermangel, må kommuner og helseforetak øke grunnbemanningen, tilby et lønnsnivå som virker rekrutterende, tilby deltidsansatte større stillingsbrøker og legge til rette for at flere sykepleiere vil jobbe heltid og stå lengre i arbeid, sier forbundslederen i en epost til ABC Nyheter.

Hun viser også til regjeringens løfte om at Norge skal avstå fra aktiv og systematisk rekruttering fra fattige land som selv har mangel på helsepersonell, ved at helse- og omsorgssektoren skal følge de internasjonale retningslinjene for etisk rekruttering.

Les også: Kommuner kvalitetssjekker ikke eldreomsorgen

- Mer etisk å tappe Sverige?

Nils Paulsen i Orange Helse viser til at Norge lenge har tappet Sverige for sykepleiere og han mener man bør spørre seg om det er mer etisk enn å hente arbeidskraft fra fattigere land.

- Norge har vanligvis tømt Sverige for sykepleiere. Det hentes betydelig flere sykepleiere fra Sverige enn fra alle andre europeiske land til sammen. Det er ikke så mange sykepleiere i Sverige. De har nokså lik eldreomsorg som oss. Det er mangel på arbeidskraft der også.

- Vi har hørt mye om etisk rekruttering, men når starter det problemet? sier Paulsen til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 – Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu
Siste nytt
13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47Verden– Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu
Populært