Steinkasting og tåregass under demonstrasjon i Kairo

SAMMENSTØT: Demonstranter støtte sammen med opprørspoliti da tusener samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo tirsdag ettermiddag for å protestere mot president Mohamed Mursi og hans nye dekret hvor han gir seg selv mer makt. (Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix)
SAMMENSTØT: Demonstranter støtte sammen med opprørspoliti da tusener samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo tirsdag ettermiddag for å protestere mot president Mohamed Mursi og hans nye dekret hvor han gir seg selv mer makt. (Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix)

Titusener av egyptere samlet seg tirsdag på Tahrir-plassen i Kairo for å protestere mot president Mohamed Mursi og hans nye fullmakter. I sidegatene rundt ble steinkastende demonstranter møtt med tåregass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen i landet har tatt initiativ til demonstrasjonen i protest mot et nytt dekret fra Mursi hvor presidenten gir seg selv mer makt.

Flere protestmarsjer skulle etter planen gå gjennom sentrumsgatene i løpet av kvelden for så å ende opp på Tahrir-plassen. «Folket krever regimets fall!» ropte advokater som deltok i én av marsjene. Det samme slagordet ble i fjor brukt flittig i folkereisningen mot president Hosni Mubarak og hans regime.

– Stjålet revolusjon

Flere demonstranter på Tahrir-plassen hadde dessuten med seg bannere med slagord mot Det muslimske brorskap. «Det muslimske brorskap stjal revolusjonen!» het det på ett banner. «Muslimbrødrene er løgnere!» sto det på et annet.

En gruppe demonstranter protesterte også utenfor USAs ambassade, like utenfor den symboltunge plassen i sentrum av Kairo. Politiet var tungt til stede og skjøt tåregass mot demonstrantene. En 52 år gammel demonstrant døde etter å ha inhalert tåregass, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det muslimske brorskap inviterte på sin side til motdemonstrasjon i Egypts nest største by Alexandria. En motdemonstrasjon var opprinnelig planlagt i Kairo, men ble avlyst av frykt for sammenstøt.

Les også: Ber om dialog i splittet Egypt

– Midlertidig

Siden Mursi i forrige uke kom med erklæringen som i praksis innebærer mer makt til ham selv, har det vært en rekke demonstrasjoner og opptøyer i Egypt.

Bilder av demonstranter i slåsskamp med opprørspoliti, tåregass og brannbomber på Tahrir-plassen de siste dagene har vakt minner om revolusjonen for snart to år siden.

Under et møte med høytstående representanter for rettsvesenet mandag understreket Mursi at de omstridte forordningene gjelder for en begrenset periode. Prinsippet om at presidentens beslutninger ikke kan overprøves av domstolene, gjelder bare fram til det er valgt ny nasjonalforsamling.

Videre forklarte Mursi at det kun er beslutninger knyttet til utøvelsen av presidentens «suverene myndighet» som ikke kan overprøves.

Les også: Fatalt sammenstøt ved Brorskapets lokaler i Egypt

– Ikke kuppforsøk

Norge følger uroen i Egypt nøye, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han er positivt overrasket over landets nye president.

– Vi kommer til å følge nøye med på at dette faktisk er midlertidig, og at det som kommer ut av det, er en demokratisk kultur, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Les også: - Indikasjoner på våpenhvile

Han understreker at det er viktig at Egypt respekterer maktens tredeling og forholdet mellom lovgivende, dømmende og utøvende makt.

– Men det er ikke fullt så enkelt som at det som nå skjer fra Mursis side, er et kuppforsøk, sier utenriksminister Eide.

Av positive signaler fra Mursi trekker Eide spesielt fram rollen Egypt spilte i innsatsen for å få på plass en våpenhvile på Gazastripen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden