Advarer mot å blande grapefrukt og medisiner

- KAN GI DØDELIG OVERDOSE: Grapefrukt eller grapefruktjuice kan i verste fall gi akutt død når det inntas sammen med visse medisiner. Foto: Colourbox.com
- KAN GI DØDELIG OVERDOSE: Grapefrukt eller grapefruktjuice kan i verste fall gi akutt død når det inntas sammen med visse medisiner. Foto: Colourbox.com

Frukten kan gi overdose av noen medisiner fordi den hindrer at medisinene blir brutt ned i kroppen. – Folk har for lite kjennskap til farene, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært kjent at inntak av grapefrukt eller grapefruktjuice kan være farlig i kombinasjon med visse medisiner.

Men nå advarer forskerne som avdekket dette, på ny. De mener folk har for lite kjennskap til grapefruktens potensielt farlige effekt.

Dessuten er det stadig flere medisiner som ikke bør kombineres med frukten, skriver forskerne i Canadian Medical Association Journal.

– Kan gi akutt død

Klinisk farmasøyt David Bailey ved Lawson Health Research Institute i Canada oppdaget interaksjonen mellom grapefrukt og vise medisiner for mer enn 20 år siden. Siden den gang har antallet medisiner som potensielt kan gi bivirkninger når de tas samtidig med frukten økt til mer enn 85, sier han ifølge CBC News.

– Det jeg har lagt merke til de siste fire årene er at det har vært en kraftig økning i antall medisiner som ikke bare kan gi bivirkninger, men svært alvorlige bivirkninger. Fra 2008 til 2012 har antallet medisiner på den listen økt fra 17 til 44, sier han til CBC News.

I de mest alvorlige tilfellene kan kombinasjonen for eksempel gi akutt nyresvikt, indre blødninger eller i verste fall akutt død.

Mange av medisinene er vanlige, blant annet legemidler som behandler høyt kolesterol, visse former for antibiotika og medisiner mot høyt blodtrykk. Også visse kreftmedisiner og immunhemmende medisiner som tas etter en transplantasjon, kan virke annerledes sammen med grapefrukt, ifølge Bailey.

Les også: Får medisiner med større bivirkninger enn fordeler

– De over 45 år er mest utsatt

Voksne mennesker over 45 år er både den gruppen som kjøper mest grapefrukt og tar mest reseptbelagte medisiner, og dermed også den gruppen som har størst risiko for å få disse uheldige effektene. Godt voksne mennesker tåler også slike utilsiktede overdoser som kan oppstå når medisinene kombineres med grapefrukt, ifølge forskeren.

Det er stoffene furanokumariner i grapefrukten som virker inn på de aktuelle legemidlene, fordi det påvirker et enzym som bryter ned medisinene i kroppen. Disse finnes det mest av i skallet, derfor vil juice som presses av hele frukten inkludert skallet, være farligere i kombinasjon med medisinene enn det å spise grapefruktkjøttet, har Espen Molden ved Farmasøytisk institutt tidligere forklart til NRK.

- Furanokumariner er så kraftige at effekten ikke er borte med en gang du har drukket juicen. Selv om du drikker den på dagtid, så kan det ha en effekt på kvelden også. Hvis du drikker mer enn ett glass vil det øke effekten, sier professor Hege Christensen ved Farmasøytisk institutt til ABC Nyheter.

- Viktig med økt oppmerksomhet

Hun mener det er svært viktig med økt oppmerksomhet rundt dette:

- Det er mange mennesker og leger som ikke er klar over at grapefrukt kan ha denne effekten. Det er viktig å være klar over fordi det kan gi mer bivirkninger, sier Christensen.

Hun nevner noen eksempler på medisiner som man absolutt ikke bør kombinere med grapefrukt:

- Atorvastatin og simvastatin som er kolesterolsenkende medisiner og de blodtrykksenkende plendil og felodipin. Det er veldig dumt å drikke grapefruktjuice mens man står på disse medisinene, men appelsinjuice er greit, sier Christensen til ABC Nyheter.

Også andre sitrusfrukter, som seville-appelsiner, lime og granatepler kan virke uheldig sammen med medisiner, skriver forskerne i Canadian Medical Association Journal.

Fruktjuice kan ikke bare gi overdose av medisiner, men også hindre at visse medisiner tas opp i kroppen, noe som også kan få alvorlige konsekvenser.

Der det er kjent at medisinene kan virke uheldig sammen med grapefrukt skal dette være nevnt i pakningsvedlegget.

I Felleskatalogen som samler pakningsvedleggene til medisiner på det norske markedet, viser et søk at grapefrukt er nevnt i 95 ulike pakningsvedlegg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden