Breivik ga råd om hvordan å bli en helt for høyreekstreme

NSU: Beate Zschäpe (t.v.) var sammen med Uwe Böhnhardt (midten) og Uwe Mundlos de tre grunnleggerne av Nasjonalsosialistisk Undergrunn (NSU) som sto bak en serie drap og terrorangrep rettet mot innvandrere. Zschäpe er eneste gjenlevende, og hennes rettssak starter neste år. Nå kommer det frem at Anders Behring Breivik har forsøkt å sende henne brev med tips og råd. Foto: EPA (NTB Scanpix)
NSU: Beate Zschäpe (t.v.) var sammen med Uwe Böhnhardt (midten) og Uwe Mundlos de tre grunnleggerne av Nasjonalsosialistisk Undergrunn (NSU) som sto bak en serie drap og terrorangrep rettet mot innvandrere. Zschäpe er eneste gjenlevende, og hennes rettssak starter neste år. Nå kommer det frem at Anders Behring Breivik har forsøkt å sende henne brev med tips og råd. Foto: EPA (NTB Scanpix)

Anders Behring Breivik sendte brev til den tyske nynazisten Beate Zschäpe som står tiltalt for å ha medvirket til en rekke rasistisk motiverte drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breivik skal i mai ha sendt brevet til fengselet i Köln der den tyske kvinnen sitter i forbindelse med en rekke brutale drap på innvandrere i Tyskland, skriver The Independent.

I det tre sider lange brevet, som Der Spiegel skal ha fått tilgang til, oppfordrer Breivik til at Zschäpe bruker sin kommende rettssak til å promotere høyreekstrem ideologi.

Les også: Breivik sender brev til høyreekstreme støttespillere

Skryter av innsatsen

Zschäpe, som var medlem av den nynazistiske cellen Nasjonalsosialistisk Undergrunn (NSU), er tiltalt for medvirkning til drap på en politikvinne, samt ni butikkeiere med innvandrerbakgrunn.

I brevet skal Breivik referere til den tyske kvinnen som «kjære søster Beate», og han gir videre råd om hvordan hun kan utnytte rettssaken sin for å fremme deres «politiske motiv» for offentligheten.

Breivik anbefaler blant annet Zschäpe til å fremheve at hun er en militant nasjonalist.

«Da vil du bli sett på som en helt for den nasjonale motstandsbevegelsen som har gjort og ofret alt for å stoppe multikulturalisme og islamiseringen av Tyskland», skriver Breivik.

Mot slutten av brevet hyller Breivik både sin egen og NSUs innsats i det han beskriver som «kun de første regndråpene i det som bygger opp til å bli en kraftfull og rensende storm med retning for Europa».

Les også: Antifascister skal ha blitt torturert av politiet

Nådde aldri frem

Breiviks brev nådde imidlertid aldri frem til Zschäpe ettersom dommeren i rettssaken mot henne beordret brevet konfiskert.

Hvordan brevet i det hele tatt ble tillatt sendt fra fengselet der Breivik satt er imidlertid uklart.

Les også: Post til Breivik er blitt stoppet

Beate Zschäpe regnes for å være det eneste gjenlevende medlemmet av NSU etter at gruppens to ledere, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, begge tok livet av seg selv etter et mislykket bankran i november i fjor.

Zschäpe meldte seg for politiet tre dager senere. I mellomtiden hadde hun rukket å brenne ned en dekkleilighet NSU brukte. Leiligheten skal ha inneholdt store mengder bevis for gruppens virksomhet.

Den tyske kvinnen har så langt nektet å forklare seg for politiet. Tyske anklagemyndigheter har på sin side gjort det klart at de vil kreve Zschäpe dømt til livstid for drap, og tillegg sikkerhetsforvaring på ubestemt tid.

Les også: Fant mulig dødsliste hos tyske nynazister

Fikk herje fritt

NSUs forbrytelser blir ofte regnet som de verste nynazistiske angrepene i etterkrigstidens Tyskland.

Trioen spesialiserte seg i å skyte tyrkiske og greske butikkeiere i årene 2000 til 2007. I tillegg detonerte de minst to spikerbomber som såret flere titalls mennesker i samme periode.

Gruppen gjennomførte også en rekke bankran for å finansiere de ulike aksjonene sine, og det var ikke før det mislykkede brekket i november i fjor at tysk politi oppdaget sammenhengen mellom drapene.

I den forbindelse fant blant annet tysk politi en «dødsliste» med 88 navn, som inneholdt navnene på flere høytstående tyske politikere.

At NSU fikk herje tilnærmet fritt i så mange år førte til massiv kritikk av tysk etterretning, og kort tid etter valgte sjefen for det tyske overvåkningspolitiet å gå av.

Les også: Tyskland oppretter register over nynazister

Opprettet register

I september i år ble det klart at tysk politi oppretter et eget register over nynazister i landet, som ledd i en overhalding av etterretningstjenesten.

Myndighetene håper det nye registeret skal sikre at etterretning om høyreekstremister blir delt mellom politi og etterretning i de forskjellige tyske delstatene.

Registeret er opprettet med et lignende register over radikale islamister som modell. Det registeret har allerede vært i funksjon i flere år.

Personvernpolicy