Lege vil starte cannabisbehandling i Norge

Marihuana er tørkede blader fra hunnvarianten av cannabisplanten (bildet). Psykiateren Simon Boerboom ønsker nå å starte egen praksis for behandling med medisinsk marihuana(cannabis) i Norge. Foto: Colourbox
Marihuana er tørkede blader fra hunnvarianten av cannabisplanten (bildet). Psykiateren Simon Boerboom ønsker nå å starte egen praksis for behandling med medisinsk marihuana(cannabis) i Norge. Foto: Colourbox

En nederlandsk psykiater ønsker å starte egen praksis i Norge. Han ønsker å importere og bruke medisinsk cannabis i sin behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere norske pasienter reiser allerede til Amsterdam for å hente medisinsk cannabis, men nå vil legen komme til dem. Psykiateren Simon Boerboom sier til VG at han har levert alle nødvendige søknader til norske myndigheter og planlegger å åpne en ambulerende praksis der han reiser til Norge hver 14. dag for å møte og behandle sine norske pasienter.

Les også: Regjeringen vil slutte med bøter og fengsel for narkotikalovbrudd

Boerboom har rundt ti norske pasienter som han behandler for posttraumatisk stresslidelse. Disse behandles blant annet med medisinsk cannabis.

– Det er en grusom lidelse hvor pasienten sjelden eller aldri får ro. For noen kan livet bli uutholdelig, de har en høy dødelighet, sier han.

Den nederlandske legen kan i Norge snart benytte den cannabisbaserte munnsprayen Sativex, som nå er godkjent for bruk i Norge, men han ønsker også å importere medisinsk cannabis selv.

Les også: Mindre narkotikabruk kan bli lovlig i Norge

Det er Statens Legemiddelverk skeptisk til.

– Regelverket rundt forskrivning av slike stoffer er svært strenge, og jeg vil tro at det vil være vanskelig å få de nødvendige tillatelser, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket.