Departementet fryktet at sivile skulle bli skutt på Karl Johans gate

Justisminister Grete Faremo møtte pressen for å snakke om Justisdepartementets håndtering av politiets terroralarm før Stortingets åpning 2. oktober. Møtet fant sted på Justisdepartementet i Nydalen i Oslo torsdag ettermiddag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Justisminister Grete Faremo møtte pressen for å snakke om Justisdepartementets håndtering av politiets terroralarm før Stortingets åpning 2. oktober. Møtet fant sted på Justisdepartementet i Nydalen i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) sier risikoen for at folk på Karl Johans gate kunne bli skutt var for stor til at departementet ville si ja til politiets forespørsel om å forsvarsbistand under Stortingets åpning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faremo møtte torsdag ettermiddag pressen for å forklare hvorfor Justisdepartementet avslo anmodningen fra politiet om å få helikopterbistand fra forsvaret under Stortingets åpning 2. oktober i år, da politiet opplevde at det forelå en alvorlig trusselsituasjon.

– Vi foretok en selvstendig vurdering. Vi vurderte at det å opprette en ildgivningsplattform, et helikopter med skarpskyttere, over Stortinget ville være en for stor risiko for menneskene som befant seg på Karl Johan og rundt Stortinget. Den dagen var det svært tett med mennesker rundt Stortinget, slik det alltid er når Stortinget åpnes, sa Faremo.

Departementet mente også at Stortinget og sentrum var godt nok sikret, fordi det var godt med politifolk på bakken, og fordi identiteten til den truende personen var kjent.

Fryktet bombe

Politiet slo terroralarm midt under stortingsåpningen, fordi de fryktet at en 43 år gammel mann, som dagen før hadde truet med å bombe NRK Buskerud, Statens Hus og politiet i Drammen, kunne sprenge en bombe i Oslo, meldte TV 2 onsdag.

Les også: Pågrepet for bombetrusler i Drammen

Politiets beredskapstropp så på situasjonen som så alvorlig at de ønsket bistand fra forsvaret for å kunne ha skarpskyttere i helikoptre over Stortinget under åpningen. Kongen, dronningen, kronprinsen, hele regjeringen og alle stortingspolitikerne var til stede under åpningen.

Anmodningen ble avvist av departementet. Både politiet og opposisjonen har reagert på at en politifaglig avgjørelse ble overprøvd av statssekretær i departementet.

– Bistandsinstruksen er klar på at det skal være en demokratisk og politisk kontroll og prøving når det bes om bistand fra forsvaret. Hvis vi ikke hadde tatt en selvstendig avgjørelse, så hadde vi ikke gjort vår plikt, sier Faremo.

Hun understreker at hun mener avgjørelsen var korrekt.

Les også: Bombetrussel-mistenkt har truet 17. mai-tog

For lang tid

Statsråden var samtidig klar på at hun ikke var fornøyd med tiden departementet brukte på å svare på anmodningen. Det gikk 1 time og 10 minutter før departementet svarte.

– Jeg er ikke fornøyd med hvordan samhandlingen virker, og tiden vi på justissiden bruker til å behandle disse anmodningene. Det går med for lang tid, sier Faremo.

Faremo vil endre avdelingsstrukturen og opprettet en ny avdeling for sikkerhet og krisehåndteringen for å gjøre departementet bedre i stand til å handle raskt i kriser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden