Øygards forsvarer slo tilbake

FRIKJENNELSE: Mette Yvonne Larsen holdt torsdag sin prosedyre i Øygard-saken. Der ba hun om full frifinnelse for sin klient. (Arkivfoto: NTB scanpix)
FRIKJENNELSE: Mette Yvonne Larsen holdt torsdag sin prosedyre i Øygard-saken. Der ba hun om full frifinnelse for sin klient. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Forsvarer Mette Yvonne Larsen la torsdag ettermiddag ned påstand om full frifinnelse av Vågå-ordfører Rune Øygard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Saken startet tirsdag 9. oktober i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Torsdag 1. november startet partenes prosedyrer

Larsen konsentrerte mye av starten på prosedyren på å drøfte beviskrav i straffesaker og betydningen av tvil.

Resten av den brukte hun på å peke på en rekke usikkerhetsmomenter i bevisbildet som etter hennes mening utgjør betydelig tvil som dommerne ikke kan manøvrere seg rundt.

- Oppdiktet historie

De må ikke la medfølelse med en ung jente få betydning når de skal besvare skyldspørsmålet, sa hun.

– Det handler om at de som skal ta denne avgjørelsen, må se forbi momenter som at noen virker troverdig, har følelsesuttrykk eller at noen snakker konsistent. En oppdiktet historie kan være minst like konsistent som en sann historie, sa Larsen.

Mot slutten av sin prosedyre gjorde Larsen det klart at hun legger ned påstand om full frifinnelse av Rune Øygard.

Les også: Jusprofessor: - Øygard må frifinnes

- Ingen seksuell kontakt

Larsen påpekte også overfor retten at hun mener det ikke er noe i Skype- og SMS-utskriftene som handler om seksuell kontakt mellom Rune Øygard og 17-åringen.

– Hvis dette har vært to personer som jevnlig har hatt samleier i to år, er det forunderlig at det ikke er snakk om seksuell kontakt i det hele tatt, verken på SMS eller på Skype, sa hun.

– Det er ingen referanser til overgrep, ikke til fysisk kontakt en gang. Ingen av dem snakket om seksuell kontakt. Er ikke det rart hvis de har hatt 50 samleier, slik jenta hevder, påpekte Larsen overfor retten.

Les også: Psykolog: - Jenta hadde mareritt om Øygard

Aktor vil ha fire år

Torsdag morgen starter aktor Thorbjørn Klundseter sin prosedyre. Han rundet av med å legge ned påstand om fire års fengsel for Rune Øygard.

Samtidig refset han Øygards forsvarere for mange av vitnene de har ført i løpet av rettssaken.

Trykk her for å lese om Klundseters prosedyre

Etter planen skulle bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal prosedere oppreisningspørsmålet på vegne av den fornærmede jenta torsdag, men retten bestemte til slutt å utsette dette til fredag.

Dermed settes retten på ny i morgen klokken 9.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden