Psykolog: - Jenta hadde mareritt om Øygard

SISTE UKE: Rettssaken mot Rune Øygard (bildet) er nå inne i sin siste uke. Vågå-ordføreren står tiltalt for seksuelle overgrep mot jenta som i dag er 17 år. (Arkivfoto: NTB scanpix)
SISTE UKE: Rettssaken mot Rune Øygard (bildet) er nå inne i sin siste uke. Vågå-ordføreren står tiltalt for seksuelle overgrep mot jenta som i dag er 17 år. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Symptomene ble tydeligere og sterkere hos 17-åringen etter at det ble tatt ut tiltale mot Rune Øygard for seksuelle overgrep, ifølge psykologen til jenta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken, og 64 vitner er stevnet.

– Det framkom ingenting i samtalene med henne som tilsier at symptomene skyldes noe annet enn seksuelle overgrep, sa psykolog Turid Svindland da hun vitnet i straffesaken mot Rune Øygard onsdag.

Svindland er fritatt for taushetsplikten, og forklarte seg for åpen rett uten referatforbud.

Hennes forklaring var i stor grad sammenfallende med forklaringen til psykologispesialist Pål Vegard Hagen som tirsdag fortalte at jenta hadde tydelige symptomer som passet inn i diagnosen posttraumatisk stresslidelse.

Trykk her for å lese samtlige av onsdagens forklaringer

Endret seg markant

Svindland har gjennomført 21 samtaler med jenta etter at politiet fikk anmeldelsen mot Øygard.

Psykologen opplyste i retten at symptombildet hos 17-åringen endret seg markant da det ble tatt ut tiltale i saken, og det ble klart for henne at saken ville bli ført for retten.

Symptomene, som psykologen tidligere mente passet diagnosen tilpasningsforstyrrelse, forverret seg i en slik grad at de ble forenlige med posttraumatisk stresslidelse.

Les også: Fant 70 slettede SMS på Øygards telefon

Mareritt om Øygard

I samtalene har jenta blant annet fortalt om gjentakende mareritt om Øygard og frykt for at han plutselig skulle dukke opp rundt henne.

I samtaler som knytter seg til det angivelige forholdet har 17-åringen forklart seg konsistent og framstått som genuin, ifølge Svindland.

– Det var vanskelig for henne å begynne å tenke på dette med rettssaken da tiltalen ble tatt ut. Hun grudde seg til å møte i saken og treffe ham her, sa hun.

Personvernpolicy