Hevder 14-åring døde av enerigdrikk

FAMILIEN RASER: Familien til 14 år gamle Anais Fournier mener jenta døde etter at hun hadde drukket store mengder av en energidrikk med høyt koffeininnhold. Foto: Reuters
FAMILIEN RASER: Familien til 14 år gamle Anais Fournier mener jenta døde etter at hun hadde drukket store mengder av en energidrikk med høyt koffeininnhold. Foto: Reuters

Foreldrene til Anais Fournier (14) saksøker produsenten av drikken Monster, som også selges i norske butikker. - Spekulativt å si at drikken forårsaker dødsfall, svarer bransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske jenta skal ha drukket to store bokser med drikken i løpet av to dager, og som følge av koffeinforgiftning fått hjertestans, heter det i søksmålet som VG Nett har fått tilgang til.

Jenta ble lagt i kunstig koma og døde seks dager senere, 23. desember 2011, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mandag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (The Food and Drug Administration) at drikken kobles til ytterligere fem tilfeller av dødelig hjertestans i perioden 2009-2012.

– Et farlig produkt

Selv om Fournier hadde en medfødt hjertefeil, ønsker moren nå at selskapet skal ta ansvar for det hun mener er et farlig produkt.

– Jeg vil bare at Monster Energy skal vite at deres produkt kan drepe, sier hun.

I Norge selges Monster Energy i de fleste dagligvarebutikker og kiosker.

Selskapet Multibev importerer drikken til Norge. Daglig leder Jan Atle Dragseth sier til VG Nett at det viktigste for deres del er at produktet er i henhold til norsk lov.

– Den drikken som selges i Norge, som vi importerer, er godkjent av Mattilsynet. Det er vanskelig for oss å kommentere saken fra USA, sier Dragseth.

Les også: Måtte fjerne magesekken etter trendcocktail

– Spekulative påstander

Produsentene lever av å selge produkter som forbrukerne må føle seg trygge på, mener bransjen selv.

– Det høres spekulativt og uvitenskapelig ut å si at energidrikker forårsaker dødsfall, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, til VG Nett.

Han underbygger det med at grenseverdiene og koffeininnholdet i sports- og energidrikker er satt veldig lavt.

– Uten at jeg kjenner de konkrete tilfellene, virker det åpenbart at dødsfallene må ha andre årsaker, enten det er allergi eller blanding med andre stoffer, sier Nome.

Personvernpolicy