– Arfan Bhatti kriger i Syria

I SYRIA: Arfan Bhatti skal befinne seg i Syria sammen med den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad der de kjemper mot regjeringsstyrker i det pågående opprøret. (Foto: NTB scanpix)
I SYRIA: Arfan Bhatti skal befinne seg i Syria sammen med den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad der de kjemper mot regjeringsstyrker i det pågående opprøret. (Foto: NTB scanpix)

En av de 20-30 nordmennene som antas å kjempe mot regjeringsstyrkene i Syria, er Arfan Quadeer Bhatti, skriver Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bhatti, som tidligere tilhørte Young Guns-miljøet i Oslo, ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen i Oslo, men frikjent for tiltalepunktet om terrorplanlegging.

Bhatti befinner seg ifølge Aftenposten i Syria blant annet sammen med den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad.

– Jeg kan bekrefte at Mohyeldeen Mohammad er i Syria. Bhatti er i utlandet, uten at jeg vil gå inn på hvor. Ingen av dem har meldeplikt til meg, og jeg forutsetter at de som gode nordmenn ikke bryter norsk lov, sier deres advokat John Christian Elden til avisen.

Våpentrening

Nordmennene som har reist til Syria de siste ukene, blir av kilder som kjenner miljøene godt, beskrevet som ekstreme, unge og militært utrente idealister. Det er lederskikkelser i det radikale muslimske miljøet i Norge som skal ha lokket dem ned.

– Disse ungdommene har ingen som helst innvirkning på situasjonen i Syria, men situasjonen i Syria vil ha enorm innvirkning på dem, sier en kilde som kjenner miljøet, men som ønsker å være anonym.

Enkelte av de eldre lederskikkelsene som er involvert i rekrutteringen, er godt kjent av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I Syria får de norske krigerne våpentrening, noe som ifølge Aftenposten er en av hensiktene med å sende unge nordmenn til det krigsherjede landet.

Les også: Lysbakken advarer mot ekstreme islamister

Innsamlingsaksjoner

Flere nordmenn har valgt å reise til Syria via Ankara i Tyrkia, der de får hjelp av mellommenn over grensen til Aleppo. Dette er den enkleste veien inn i landet siden motstanderne av president Bashar al-Assads regime kontrollerer grensen her.

Flere kilder bekrefter overfor Aftenposten at nordmennene har skaffet seg penger gjennom innsamlingsaksjoner, blant annet til å hjelpe kvinner og barn i Syria. Men pengene går også til å betale reisen, og store summer er blitt tolldeklarert ved utreise.

Ubaydullah Hussain som er talsmann for den radikale gruppen Profetens Ummah her hjemme, sier alle har reist av eget ønske.

– Profetens Ummah har ikke rekruttert noen av disse brødrene, men bidratt med hjelp og støtte til dem. Når de reiser for en så vakker sak, så er det vår plikt som troende muslimer å hjelpe dem med det de måtte ønske, skriver han i en epost til avisen.

Les også: Jensen: - Bhatti kan gjerne finne seg et annet land

Risikerer straff

Samtidig gjør justisminister Grete Faremo det klart overfor NRK at hun vil straffeforfølge nordmenn som reiser til utlandet for å delta i krig.

– Jeg synes det er viktig å være tydelig. Norske borgere som deltar i terrorhandlinger eller gjør seg skyldige i krigsforbrytelser, de kan bli straffet og kommer til å bli straffet etter den norske straffeloven her hjemme, sier Faremo til NRK.

Etterretningstjenesten opplyste onsdag at de mangler en fullstendig oversikt over nordmenn i Syria, men karakteriserer dette som et «økende fenomen».

Les også: Raja: - Bhatti var mindre farlig da han var kriminell

– Det blir jobbet med å førebygge terror og bidra til økt trygghet, og selv om vi aldri kan garantere full oversikt, så gjør vi det vi kan for å styrke innsatsen gjennom PST og lovverket, sier Faremo.

I Syria får de norske krigerne trening i våpenbruk, bruk av eksplosiver og terrorisme. Etterretningstjenesten er bekymret for hva som kan skje når krigerne kommer tilbake til Norge.

– Det sier seg selv at dette er en betydelig utfordring, sier sjef for Etterretningstjenesten, general Kjell Grandhagen.

Personvernpolicy