Varsler norsk EU-toppmøte

EU-president Herman van Rompuy vil gjerne at alle EU-toppene skal samles i Norge i forbindelse med Nobelprisoverrekkelsen. Foto: Scanpix/AFP.
EU-president Herman van Rompuy vil gjerne at alle EU-toppene skal samles i Norge i forbindelse med Nobelprisoverrekkelsen. Foto: Scanpix/AFP.

EU-president Herman van Rompuy kom med norsk overraskelse på Twitter. – Dette kan bli ganske stort! sier nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad til DN.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-president Herman van Rompuy vil ha regjeringssjefene i samtlige EU land til Norge for å motta Nobels fredspris den 10. desember. Dette kunngjorde van Rompuy på sin twitterkonto i ettermiddag.

”For å markere denne hyggelige anledningen håper jeg alle EUs statssjefer eller regjeringssjefer kan ta del i feiringen i Oslo i desember”

Twittermeldingen ble lagt ut samtidig som EU-toppmøtet i Brussel startet i ettermiddag.

Igår ble det kjent at EU aktet å sende EU-president Herman van Rompuy, EU-kommisjonens president José-Manuel Barroso og EU- parlamentets president Martin Schulz til Oslo. Nå kan det virke som om Nobelkomiteen må ta høyde for et par gjester til.

EUs 27 stats- og regjeringssjefer samlet seg i dag til toppmøte i Brussel. Det var ved møtets start i ettermiddag at twittermeldingen ble lagt ut.

- Stort!

Nobelkomiteen i Oslo skal ha blitt informert om det kommende utspillet allerede igår, men det var først gjennom twittermeldingen i ettermiddag det hele ble bekreftet.

– Dette kan bli ganske stort! sier nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad til DN.no.

- Men vi har god plass i Oslo Rådhus, så dette skal gå bra.

Han sier det har vært opp til EU selv å avgjøre hvem som skal komme til Oslo.

– Vi har hatt jevnt og trutt kontakt med EU-ambassadøren i Norge, men dette har de bestemt selv.

Ikke på scenen

Han avviser imidlertid at hele delegasjonen på inntil 27 stats- og regjeringssjefer skal opp på scenen.

– Nei, nei. Det er ikke aktuelt. Det er de tre representantene for EU som skal motta prisen. Det skal ikke være noen andre på scenen.

- Men sikkerhetsopplegget for så mange stats- og regjeringssjefer kan vel bli en utfordring?

– Vi har et utmerket samarbeid med politiet, og flere av disse vil ha med seg sine egne sikkerhetsfolk. Men dette har vi lang erfaring med, senest med Barack Obama.

Bankunion

Under dagens toppmøte i Brussel er det imidlertid lite feiring. Øverst på agendaen står etableringen av EUs bankunion – et omstridt grep som flere land, blant dem Sverige er skeptiske til. De neste ukene skal EU-landene forholde seg både til den eskalerende greske krisen og en mulig krisepakke til Hellas. Det er ventet at flere sentrale avgjørelser vil bli tatt på årets siste EU-toppmøte

Frem mot da kommer trolig EU til å fortsette presset mot Norge i kampen om de mye omstridte tollsatsene på norsk ost.

– Det blir i alle fall ikke noe tema på de møtene vi skal ha, ler Lundestad.

EU-lederne samles til dyst i Brussel

Personvernpolicy