
– Kreative mennesker er oftere psykisk syke

Kunstnere og forskere får oftere psykiske lidelser enn resten av befolkningen, ifølge ny svensk forskning.
Det finnes en rekke historiske eksempler på svært kreative mennesker, som samtidig har vært rammet av psykiske lidelser.
Ett eksempel er den engelske forfatteren Virginia Woolf som endte med å ta sitt eget liv 59 år gammel, etter å ha slitt med alvorlig depresjon i flere perioder.
Ifølge forskningen som er gjennomført på Karolinska Institutet i Stockholm, er psykiske lidelser vanligere blant mennesker i kunstneriske eller vitenskapelige yrker, som forskere, dansere, fotografer og forfattere, enn i resten av befolkningen.
Aller mest utbredt er psykiske lidelser i Woolfs yrke. I tillegg til bipolar lidelse fant forskerne en sterk sammenheng mellom forfattere og andre psykiske sykdommer som schizofreni, depresjon, angst og rusmisbruk.
Forfatterne hadde også en nesten 50 prosent høyere risiko for selvmord sammenlignet med resten av befolkningen, skriver Karolinska Institutet i en pressemelding.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Depresjon bidrar til tidlig aldring
Nesten hele befolkningen med
Undersøkelsen omfattet en rekke psykiske diagnoser, som schizoaffektiv lidelse, depresjon, angstlidelse, alkoholmisbruk, stoffmisbruk, autisme, ADHD, anoreksi og i tillegg selvmord.
Resultatene er basert på data fra nesten 1,2 millioner psykisk syke pasienter, og deres slektninger helt ut til tremenningsnivå.
Alle ble sammenlignet med friske kontrollpersoner. Det betyr at nesten hele den svenske befolkningen de siste tiårene er inkludert i studien, som er publisert i Journal of Psychiatric Research.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen svenske undersøkelsen skal dermed være den største studien som har dokumentert en sammenheng mellom kreativitet og psykisk sykdom.
Les også: Sjenerte barn får mer angst i ungdommen
Kan få betydning for behandling
- Hvis man ser på det slik at noen aspekter knyttet til pasientens sykdom er fordelaktige, så åpner det for en ny måte å tilnærme seg behandling på, sier forsker Simon Kyaga, som står bak studien, i pressemeldingen.
Artikkelen fortsetter under annonsenI så fall må legen og pasienten bli enige om hva det er som skal behandles, og til hvilken pris, mener Kyaga.
- Innen psykiatrien og medisinen generelt har det vært en tradisjon for å se sykdom i et svart-hvitt-perspektiv, der man har etterstrebet å kurere pasienten ved å få bort alt som er ansett som knyttet til sykdommen, sier forskeren.