Romney og Obama klare for ny duell

Barack Obama sikter på revansj etter at han ble erklært taperen i forrige debatt mot presidentkandidat Mitt Romney.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler meg fantastisk. Det er en nydelig dag, erklærte en kampklar Barack Obama til reportere før han satt seg på flyet til New York for å delta i neste valgkampduell mot republikanernes presidentkandidat Mitt Romney tirsdag kveld.

Det er viktig for Obama å komme godt ut av debatten denne gangen etter at de fleste politiske kommentatorene var enige om at Romney vant forrige gang.

Les også: Konsernsjef truer med oppsigelser om Obama vinner

Debatten skal foregå på Hofstra University på New Yorks Long Island der velgere som er i tvil skal få lov til å stille spørsmålene.

Obamas kampanjerådgiver Robert Gibbs lover at Obama vil prestere langt bedre denne gangen.

- Dere kommer til å få se en eksepsjonellt sterk debatt-prestasjon i kveld, uttalte Gibbs.

Mitt Romney kommer til å forsøke å fortsette å bygge opp støtte fra velgere som pendler mellom republikanerne og demokratene.

Hillary tar på seg skyld

I forkant av den andre debatten mellom Obama og Romney har utenriksminister Hillary Clinton tatt på seg ansvaret for eventuelle feil under håndteringen av angrepet på konsulatet i Benghazi i forrige måned.

Det oppfattes som et forsøk på å beskytte Obama før den viktige debatten tirsdag kveld.

President Barack Obama har fått hard kritikk for angrepet, der USAs Libya-ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept. Rett etter angrepet sa Obama-administrasjonen at angrepet så ut til å være ledd i protestene mot en islamkritisk videosnutt som var produsert i USA.

Les også: Romney driver brannslukking

Romney har anklaget Obama for å føre en svak Midtøsten-politikk og for å ha unnskyldt seg på USAs vegne for videoen, og saken blir trolig et hett tema i TV-duellen.

– Obama har ikke råd til enda en skikkelig dårlig debattopptreden. Da vil han ikke ha tid til å komme seg på beina igjen, sier statsviter Bruce Buchanan ved University of Texas.

Obama har tatt selvkritikk for måten han opptrådte på. Han lovte i et radiointervju denne uken å konfrontere Romney mer direkte for å få fram politiske forskjeller.

Trenger sosiale antenner

Også republikanerne forventer en annen Obama i neste debatt. Senator Rob Portman, som Romney bruker som treningspartner foran debatten, tror presidenten vil opptre mye mer aggressivt.

– Jeg tror han vil måtte kompensere for en dårlig første debatt, sier Portman til TV-kanalen ABCs «This Week».

Samtidig er det viktig ikke å opptre for aggressivt i en debatt som foregår med publikum i salen.

– Man ønsker ikke å fremstå som altfor stygg foran disse velgerne. Man må vise at de sosiale antennene er i orden, sier statsviter Dante Scala ved University of New Hampshire.

Øyekontakt

Nettopp formatet på den neste debatten kan hjelpe Obama, tror enkelte.

– Han må forsikre seg om at han snakker direkte til folk som stiller spørsmål, og virkelig engasjerer dem mer og er mer dynamisk. Han må bruke mer stemmekraft, sier Michael Kramer, som er professor i kommunikasjonsstudier ved St Mary's College i New York.

Les også: Michelle Obama hyllet ektemannen

Han sier Obama denne gangen må forsøke å få øyekontakt med publikum. Under den forrige debatten brukte presidenten for mye tid til å kikke på notatene sine. Samtidig må Obama passe seg så han ikke overkompenserer med å bli for aggressiv, påpeker Kramer.

Obama leder i vippestater

Romney opplevde et oppsving på målingene etter den første debatten, men ifølge Reuters/Ipsos daglige meningsmåling ledet Obama for tredje dag på rad med 46 mot 43 prosent tirsdag.

En annen undersøkelse gjort mandag for ABC News/Washington Post, viser at Obama leder med 49 mot 46 prosents oppslutning. Viktigere for Obama er det trolig at han ifølge denne målingen fortsatt leder i ni vippestater, hvor valgutfallet fortsatt er uklart.

Den tredje og siste debatten mellom de to går av stabelen 22. oktober. Da er det bare to uker igjen til valget, og begge partiene vil da først og fremst måtte konsentrere seg om å få folk til å stemme.

Personvernpolicy