- Han sa han ikke hadde mer å leve for, om han ikke kunne være sammen med meg

Den 16 år gamle jenta gråt da hun tirsdag forklarte seg om møtene med den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Klokken 12.30 tirsdag ettermiddag tok den nå 16 år gamle jenta plass i vitneboksen for å forklare sin versjon i Øygard-saken.

Etter en lengre pause midtveis i forklaringen startet jenta andre økt av forklaringen sin klokken 13.40. I nærmere halvannen time fortalte hun om hennes forhold til Øygard helt frem til anmeldelsen i september i fjor.

Ifølge jenta brukte Øygard ved et tilfelle et argument som at han «ikke hadde mer å leve for» hvis hun ikke ble med på tur til Larvik. Han klarte likevel å overtale henne til å bli med, til tross for at hun hadde planlagt en tur med familien, fortalte 16-åringen.

Jenta forklarte også at hun fikk bruke et av Øygards kredittkort, med inntil 30.000 kroner. Hun sier hun ikke brukte det til annet enn å kjøpe is ved en anledning, men at Øygard kjøpte sko, klær og smykker til henne.

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

Spiste kveldsmat hos Stoltenberg

Ved en anledning - under et hotellopphold med Øygard i Oslo - skal jenta ha fått penger til å kjøpe og ta angrepille slik at hun ikke skulle bli gravid.

Totalt anslår jenta at hun var med Øygard på seks-syv slike turer til hovedstaden.

På en av turene var hun hjemme hos statsminister Jens Stoltenberg og spiste kveldsmat, samt at de så på bildene til fotografen Morten Krogvold, fortalte 16-åringen i retten.

Les også: - Han så på meg med et intens blikk

Skjedde etter at Øygårds kone la seg

Ifølge jenta skal Øygard ha reagert kraftig da hun på et tidspunkt fortalte at hun hadde fått seg kjæreste. «Men er ikke vi kjærester?» skal ordføreren ha spurt på en tekstmelding.

De fleste av overgrepene skal, ifølge jenta, ha skjedd på kvelden etter at Øygards kone hadde lagt seg. Jenta fortalte at Øygards kone helst ville være oppe lenge, slik at hun og Øygard ikke skulle være alene.

Det siste overgrepet skal ha funnet sted etter en samling med Arbeiderpartiet, og skal ha skjedd hjemme hos Øygard mens kona hans var borte.

Jenta klarte ikke tidfeste dette nøyaktig, men anslo at det skjedde etter at hun begynte i 1. klasse på videregående i 2011.

Les også: - Jenta ville ikke være med på middag med Stoltenberg

- Jeg kunne ikke tro det

I første del av forklaringen tidligere på dagen brast jenta ut i gråt da hun forklarte om en hyttetur til Måløy i Sogn og Fjordane i høstferien 2009.

Øygards kone hadde kjørt til butikken. Ifølge jentas forklaring var det første gang ordføreren gjennomførte samleie med henne. Hun var 13 år, Øygard 50.

– Jeg kunne ikke tro at det hadde skjedd. Jeg fortalte ingen om det. Jeg ville ikke at noen skulle vite, forklarte hun gråtkvalt i retten.

Øygard skal umiddelbart etterpå ha kledd på seg, begynt å gråte og lovet henne at det aldri skulle skje igjen.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

I flere minutter fikk jenta trøst og omfavnelser av sin bistandsadvokat da retten tok en kort pause en snau time ut i forklaringen hennes.

Ifølge VG skal Øygard ha gjennomført over 50 samleier med jenta over en toårsperiode.

Øygard fulgte 16-åringen med blikket mens hun forklarte seg og ristet innimellom oppgitt på hodet, som for å markere at han mener jenta ikke forklarer seg sannferdig.

Personvernpolicy