- Jenta ville ikke være med på middag med Stoltenberg

TILTALT: Rettssaken mot Rune Øygard startet tirsdag. Aktoratet varsler at de vil legge frem en rekke funn fra data- og mobilbeslag i løpet av saken. (Foto: NTB scanpix)
TILTALT: Rettssaken mot Rune Øygard startet tirsdag. Aktoratet varsler at de vil legge frem en rekke funn fra data- og mobilbeslag i løpet av saken. (Foto: NTB scanpix)

Foranledningen for at den nå 16 år gamle jenta anmeldte Rune Øygard skal ha vært en overraskelsesmiddag der statsminister Jens Stoltenberg skulle være til stede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Rettsaken mot Vågå-ordføreren, som står tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig, startet tirsdag i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Overgrepene skal ha skjedd hjemme hos Øygard i Vågå, på hyttene hans og på hoteller i flere norske byer, blant dem Oslo, Molde og Larvik.

Den 16 år gamle jenta skal ha begynt å gråte da Øygard kom i salen. Han erkjente ikke straffeskyld da tiltalen mot ham ble lest opp.

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

- Hun ville ikke være med

Aktor Thorbjørn Klundseter fortalte i sitt innledningsforedrag at den nå 16 år gamle jenta valgte å anmelde Øygard etter at hun ble invitert til overraskelsesmiddag der blant andre statsminister Jens Stoltenberg var invitert.

- Hun ville ikke være med. Hun var sammen med kjæresten sin, og på vei til hans mor. De oppførte seg på en slik måte at moren forlangte å få vite hva som foregikk, sa Klundseter.

Les også: Kjendisfotograf trekkes inn i Øygard-saken

Jenta skal da han fortalt om de angivelige overgrepene, og like etter ble fornærmedes foreldre varslet. Saken ble anmeldt dagen etter.

Øygard skal etter dette ha vært i kontakt med både 16-åringen og hennes mor.

Les også: Politiet gjorde ulovlige opptak i Øygard-saken

- Over 50 samleier

Overgrepene Øygard står tiltalt for skal ha skjedd mellom 2009 og 2011. Det første overgrepet skal ha funnet sted da jenta bare var 13 år gammel. Resten av overgrepene som omfattes av tiltalen, skal ha skjedd etter at jenta fylte 14 år.

Ifølge VG må Øygard svare for over 50 påståtte samleier han skal ha hatt med jenta.

Advokatfullmektig Martin Eiebakke, som er en av medforsvarerne til Rune Øygard, bekrefter tallet overfor avisa.

- Dette blir et sentralt tema for oss i retten, og vi vil stille spørsmål til jenta om hvordan hun mener at dette i det hele tatt har vært mulig, sa Eiebakke.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

Sendte flere tusen SMS

Aktor Thorbjørn Klundseter varsler også at det vil bli lagt frem store mengder telefondata, i form av tekstmeldinger, trafikk- og posisjonsdata og samtaler, skriver NRK.

- Det er funnet logger fra chatteprogrammet Skype som påtalemyndigheten mener sier noe om forholdet. En del av disse utskriftene vil bli gått gjennom. Det dreier seg om rundt 80 sider, opplyste aktoren.

De to skal ha sendt flere tusen tekstmeldinger til hverandre frem til pågripelsen, og i perioder opptil 50 tekstmeldinger om dagen.

I tillegg har politiet beslaglagt en datamaskin, og gått gjennom bilder på mobiltelefonene til både Øygard og fornærmede.

Les også: Stoltenberg slipper å vitne

Vil nekte vitner

Aktoratet varsler også at de kommer til å be retten nekte Øygard å føre flere av vitnene ordføreren har varslet.

– Påtalemyndigheten mener dette er vitner som ikke har tilstrekkelig relevans til å føres. Flere av dem skal forklare seg om fornærmedes troverdighet generelt, og det er det ikke anledning til, sa Klundseter.

Det er stevnet til sammen 64 vitner. Flere av dem skal forklare seg om forholdet mellom ordføreren og jenta.

– Fornærmedes og tiltaltes ord står mot hverandre i denne saken, som ofte er tilfeller i slike saker, sa Klundseter.

Sør-Gudbrandsdal tingrett har satt av fire uker til saken.

Personvernpolicy