Meny

– Faremo presset ut toppsjefer i departementet

MER KRITIKK: Jutisminister Grete Faremo opplever massiv kritikk om dagen for sin lederstil. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Grete Faremo (Ap) presset både departementsråd Morten Ruud og hans nestsjef Hans Olav Østgaard til å gå av i vår.

En knapp pressemelding 27. april om at departementsråd Morten Ruud hadde søkt avskjed i nåde samme dag var beskjeden offentligheten fikk.

Nå hevder flere kilder både i og utenfor departementet at ledermassakren begynte allerede på senvinteren, skriver VG søndag.

Da skal Faremo ha bedt Ruud om å omplassere sin nestkommanderende, assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard.

Fikk klar beskjed

I løpet av våren skal det ha blitt åpenbart for både Ruud og Østegaard at Faremo ikke ønsket å beholde noen av dem i departementets toppledelse.

Ruud fikk klar beskjed om at han var uønsket, ifølge en av VGs kilder. Han skal ha blitt svært opprørt over ordren om å sparke sin nærmeste medarbeider, ifølge avisa.

Både Ruud og Østgaard trakk seg fra stillingene sine 27. april. De fikk nye jobber som spesialrådgivere i justisdepartementet.

Les også: - Viktigere for Faremo å være på TV enn å lede landet

Ultimatum

Ruud skal ha vist til at departementsledelsen etter hans syn fungerte utmerket, og at han ikke hadde noe ønske om å omplassere Østgaard.

Da Faremo en tid senere kom tilbake til Ruud var dette ønsket nærmest blitt et ultimatum.

Ifølge VGs opplysninger skal Østgaard etter dette ha erkjent at han ikke lenger var ønsket av Faremo i toppledelsen, og sagt seg villig til å gå av.

Les også: Mæland følte Faremo presset ham ut av jobben

- Valgte å fratre

Faremo overtok som justisminister etter Knut Storberget i november i fjor. Hun skal ha fått vide fullmakter til å styrke beredskapen i departementet etter terroraksjonen 22. juli.

Faremo skal tidlig ha ønsket å fornye også ledelsen i departementet, og ifølge VGs opplysninger fikk hun fullmakt fra statsminister Jens Stoltenberg til å gjøre de endringer hun selv fant nødvendig.

Konfrontert med VGs opplysninger, svarer Grete Faremo følgende via en tekstmelding lørdag kveld:

«Det vil ikke være riktig av meg å kommentere personalsaker i media. Jeg forholder meg til at Ruud og Østgaard selv valgte å fratre. Justisdepartementet har vært utsatt for store påkjenninger siden 22.7. Arbeidsmiljøutvalget har vist at departementet har en robust organisasjon tross påkjenninger. Jeg er imponert over medarbeidernes ståpåvilje og innsats. Neste års statsbudsjett reflekterer dette.»

Les også:

Politimestre overrasket over Mælands avgang

Slik annonserte Mæand sin egen avgang


Les flere nyheter

Populært