Meny

Flest dør av livsstilssykdommer

USUNN LIVSSTIL: Flere dør av usunn livsstil enn av sult, og så mange som 36 millioner dødsfall årlig på verdensbasis kan relateres til dårlige livsstilsvaner og usunt kosthold. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall.

I Norge skyldes nesten fire av fem dødsfall hjerte- og karsykdommer og kreft, som stort sett kan relateres til livsstil, skriver Vårt Land.

Årlig dør 36 millioner på verdensbasis på grunn av dårlige livsstilsvaner og usunt kosthold. En av fire av disse rekker ikke å fylle 60 år, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I Norge har Helsedirektoratet satt ned en ekspertgruppe som skal finne ut av hvordan Norge kan nå WHOs mål om en 25 prosents reduksjon i ikke-smittsomme sykdommer innen 2025.

Lederen av ekspertgruppen, professor Grethe Tell ved Universitetet i Bergen, mener norske myndigheter må trå til og kutte momsen på frukt og grønt for å gjøre det lettere for folk å spise sunt.

– Sukker er også altfor billig i Norge, og avgiftene bør økes kraftig på dette. Vi spiser også for mye kjøtt i forhold til fisk, sier Tell.

Les også:

- Spiser mindre og lever lenger med rødvin

Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

- Litt bevegelse senker blodsukkeret

20.000 kan få operert bort diabetes

Les flere nyheter

Populært