Raundalen-råd: Gå vekk fra bilen og bruk mobilen

RÅD: På Barneombudets nettside gir barnepsykolog Magne Raundalen råd om hvordan man skal snakke med barn om de mange bortføringsforsøkene den siste tiden. (Foto: NTB scanpix)
RÅD: På Barneombudets nettside gir barnepsykolog Magne Raundalen råd om hvordan man skal snakke med barn om de mange bortføringsforsøkene den siste tiden. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortføringsforsøkene de siste ukene vekker mye engstelse hos barn og foreldre. Barnepsykolog Magne Raundalen gir råd til barn og voksne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barneombudets nettside gir barnepsykologen råd om hvordan man skal snakke med barn om de mange bortføringsforsøkene den siste tiden.

– Når slike ting skjer, særlig hvis det er i nabolaget, blir alle redde. Prinsipp nummer én er da at denne redselen ikke må veltes over på barna. Gi dem klar beskjed om at Norge er et fredelig land der barn ytterst sjelden blir bortført og hvor voksne og politi passer godt på, sier Magne Raundalen til NTB.

Han understreker at man ikke skal fortie hendelsene for å skåne barna:

– Barn helt ned i barnehagealder kan snappe opp ting fra nyhetene. Hvis de ikke får informasjon fra de voksne vil det de har fått med seg kverne rundt i barnas fantasi, det er ikke ønskelig.

Siste: Kripos ser ingen klare fellestrekk i bortføringssakene

Konkrete råd

Raundalens prinsipp nummer to er at man ikke kan orientere barn om en fare uten å gi dem kompetanse til å handle hvis faren oppstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse barna skal gå alene til skolen, stå alene på bussholdeplassen. Da må de vite hva de skal gjøre om en voksen vinker dem til seg eller følger etter dem i bil.

Hans råd til barna er svært konkrete:

– Ikke gå mot biler som stopper, gå vekk fra dem, og gå i motsatt retning av bilen, for det er vanskeligere å forfølge noen hvis man må rygge. Har barna mobiltelefon kan de fiske opp den og ta bilde av bilen eller den voksne. Løp mot hus eller andre steder der det er voksne hvis du blir redd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det har skjedd skremmende episoder i nærmiljøet, kan foreldre vurdere om de skal gå ut og øve litt med barna på å stikke av.

Les også: Denne mannen er etterlyst av politiet

Behold roen

De mer enn ti mulige bortføringsforsøkene på Østlandet dekkes bredt i mediene, noe som bidrar til økt frykt. I tillegg ligger Sigrid-saken der som et dystert bakteppe i voksne og barns bevissthet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å miste hverandre er noe av det verste både foreldre og barn kan forestille seg. Siden dette er følelser som ligger i vår biologiske angstberedskap, så vil jeg ikke kalle det hysteri. Men foreldre bør være seg bevisst at hvis deres egen frykt er tydelig, kan det smitte over på barna, sier Raundalen.

Før foreldre snakker med barna bør de ha klart for seg hva de skal si, hvordan de skal uttrykke seg og, hvis de er to om det, hvem som skal si hva:

– Det er veldig viktig å beholde roen i en slik samtale. Hvis voksne er oppskaket og redde, er det fare for at barna ikke får med seg det som blir sagt. I ettertid husker de bare hvor oppskaket mamma og pappa var.

Les også: Mann med bamse i bil løslatt

Balansegang

Raundalens råd får støtte hos politiet.

– Like før skolestart opplevde vi at en sjuåring i Sandnes ble skremt da en fremmed mann vinket ham til seg utenfor en butikk. Saken ble hausset opp i mediene, og guttens skole rykket ut med advarsel. Det viste seg å være en misforståelse. Mannen hadde vinket til seg sine egne barn for å få dem inn i bilen. Saken ble oppklart fort, men hadde rukket å spre en del frykt. Da blir det også vanskelig å snakke med barn uten at de blir veldig redde, sier etterforskningsleder Magnar Hetland ved Sandnes politistasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker hvor viktig det er å ha en god balanse i nyhetsdekningen:

– Vi forsøker å ha en åpen dialog med pressen, slik at de hele veien skal få et riktig inntrykk av vår oppfatning av en slik sak. Det er en vanskelig balansegang, for med mye informasjon kan det bli store oppslag.

Les også:

- Kvinne dratt inn i bil og voldtatt

Barneskoler advarer mot mystisk person


Les flere nyheter