Meny

Mann med kosebamse i bilen pågrepet

FORSØKT BORTFØRT: Politiet ransaket mandag kveld boligen til en mann i 50-årene i Sandefjord etter at han skal ha forsøkt å lokke til seg tre smågutter. Han kjørte rundt med en stor kosebamse i bilen. Foto: Geir Eriksen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som skal ha forsøkt å lokke til seg tre små gutter i Sandefjord er pågrepet av politiet. Samtidig innkaller Kripos fem politidistrikt til et felles møte.
Bortføringsforsøk på Østlandet:

Politiet på Østlandet har fått melding om flere bortføringsforsøk i løpet av de siste to ukene.

* Torsdag 20. september skal ei 13 år gammel jente ha blitt overfalt av en mann og forsøkt dratt inn i en bil i Eidsvoll.

* Fredag 21. september skal ei 15 år gammel jente ha blitt forsøkt dratt inn i en grå varebil ved gamle Øvre Dalen skole i Gan i Fet kommune.

* Fredag 21. september skal to kvinner på 19 og 20 år ha blitt utsatt for to separate bortføringsforsøk i Drammen. Kvinnene har beskrevet tre menn i 20-årene med utenlandsk utseende som snakket gebrokkent. I det ene tilfellet ble bilen beskrevet som en hvit kassebil. I det andre tilfellet ble bilen beskrevet som liten, mørk og med sotete ruter og svarte felger.

* Tirsdag 25. september skal en mann ha forsøkt å lokke en åtte år gammel gutt inn i en blå bil på størrelse med en Peugeot 505 i Lommedalen i Bærum. Mannen ble beskrevet som skjeggete og mørk.

* Torsdag 27. september skal ei 13 år gammel jente ha blitt forsøkt lokket inn i en blå bil i Lommedalsveien i Bærum.

* Fredag 28. september skal ei elleve år gammel jente ha blitt forsøkt lokket inn i en hvit kassebil på Emma Hjort i Bærum.

* Søndag 30. september skal ei 15 år gammel jente har blitt forsøkt dratt inn i en hvit varebil i Nord-Odal. To menn i bilen snakket engelsk. Den ene hadde skjegg og bart, den andre var glattbarbert. Begge hadde svarte gensere, ifølge jentas beskrivelser.

* Mandag 1. oktober har tre små gutter forklart at en mann prøvde å lokke dem til seg i en mørk bil i Sandefjord. I bilen hadde mannen en stor bamse i passasjersetet. En mann meldte seg senere for politiet fordi han mente beskrivelsen i mediene lignet på ham.

Politiet ransaket mandag kveld boligen til en mann i 50-årene i Sandefjord etter at han skal ha forsøkt å lokke til seg tre smågutter. Kripos har innkalt til møte om bortføringsforsøkene.

Politiet i Vestfold lette mandag formiddag etter en mann som skal ha forsøkt å lokke tre gutter i alderen 7-10 inn i en bil i Sandefjord på morgenen.

I passasjersetet skal han ha hatt en stor bamse.

– Kom, kom, kom, skal han ifølge krimsjef Lars Reiersen ved Sandefjord politistasjon ha ropt til guttene, som var ute og spilte fotball den første dagen i høstferien.

Operasjonsleder Åge Haakonsen ved Vestfold politidistrikt bekreftet sent i ettermiddag at mannen satt i avhør, etter at han meldte seg hos politivakta i Sandefjord på eget initiativ.

- Årsaken var at han etter hvert hadde forstått at det var hans bil politiet så etter. Han sitter i avhør nå, sier Haakonsen litt før klokken 19 mandag kveld, til VG.

Han opplyser også at mannen er besluttet pågrepet.

Mannen er siktet for skremmende og plagsom atferd. Han ble avhørt mandag kveld, og politiet ransaket også boligen hans.

– Han har forklart at han eier en slik bil som er beskrevet av flere og at han har kjørt rundt med kosebamsen i den, sier operasjonsleder Åge Haakonsen i Vestfold politidistrikt til Tønsbergs Blad.

Jourhavende jurist Lise Dalhaug sier til avisa at mannen i avhør har nektet for at han har noe som helst med saken å gjøre og for at han har tatt kontakt med barn.

Les også: Denne mannen er etterlyst av politiet

- Sigrid-saken kan ha inspirert andre

Kort tid etter at flere meldinger om den siste tidens bortføringsforsøk begynte å strømme inn, uttalte flere krimeksperter at de frykter en smitteeffekt.

Ettert at to jenter ble forsøkt bortført på like mange dager ved Romerike, uttalte voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, ved Politihøyskolen, at hun var bekymret.

Bakgrunn: 15-åring forsøkt dratt inn i bil | 13-åring forsøkt bortført

– Vi vet at slike hendelser kan ha en inspirasjonseffekt. Dersom noen er i tilsvarende modus og har tilsvarende egenskaper, kan det trigge dem til å handle likt, sa hun til VG.

Voldsforskeren hevdet også at den massive medieomtalen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne kan ha inspirert andre.

Oslo politidistrikts tidligere leder for voldsavsnittet, Finn Abrahamsen, mener det virker merkelig hvis det første forsøket på bortføring har inspirert det neste. Han mener at politiet må sammenholde teoriene og se om det er de samme personene som står bak.

Les også:

Ber Kripos om hjelp i bortføringssaker

Barneskoler advarer mot mystisk person


Les flere nyheter

Populært