- Norske bønder mest subsidiert

TOPPER: Nivået på subsidier til landbrukt varierer fra land til land i OECD-området. Men i alle landene utgjør statsstøtte nå en mindre del av inntekten til bøndene, enn det gjorde på midten av 1980-tallet. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
TOPPER: Nivået på subsidier til landbrukt varierer fra land til land i OECD-området. Men i alle landene utgjør statsstøtte nå en mindre del av inntekten til bøndene, enn det gjorde på midten av 1980-tallet. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Nivået på landbrukssubsidier i OECD-landene er nesten halvert de siste 30 årene, viser en ny rapport. Men nivået varierer stort, og Norge ligger på topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landenes statlige landbruksstøtte er nå i gjennomsnitt på sitt laveste nivå siden målingene begynte på midten av 1980-tallet, ifølge den årlige rapporten om landbrukspolitikk fra Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD) som ble lagt fram onsdag.

Det har vært en nedgang også i Norge, men norske bønder er de som får størst andel av inntekten sin i form av subsidier.

Andelen utgjorde 60 prosent i årene 2009– 2011, ifølge OECDs tall.

– Landbruket i Norge er fortsatt blant det mest beskyttede i OECD-området, og det trengs større innsats for å redusere andelen produksjonstilknyttet støtte og øke markedstilgangen, heter det i rapporten fra OECD.

Og situasjonen fortsetter: OECD setter Norge på topp også i 2013

Økte priser

I 2011 ble i alt 252 milliarder dollar, drøyt 1.400 milliarder kroner, gitt i støtte til bønder i OECD-området. Det tilsvarer 19 prosent av bøndenes bruttoinntjening og er en nedgang på 1 prosentpoeng fra året før.

På midten av 1980-tallet utgjorde subsidiene 37 prosent.

Men nedgangen skyldes ikke bare en reell nedgang i subsidiene. Prisene på matvarer har økt kraftig de siste årene, noe som har gitt bøndene større bruttoinntjening.

Les også: Høyre vil endre narkoloven for å gi bøndene mer inntekter

Varierer

Rapporten viser også at størrelsen på subsidiene varierer stort fra land til land. I Australia og Chile utgjør landbruksstøtten mellom 1 og 4 prosent av bøndenes inntekter, mens den i blant annet Sveits utgjør litt over halvparten.

OECD ble opprettet etter andre verdenskrig for å styrke det økonomiske samarbeidet mellom 34 land, i hovedsak på den vestlige halvkule, som alle kjennetegnes av en relativt velutviklet markedsøkonomi og demokrati.

Norge har vært medlem siden starten.

Les også:

Navarsete: - Vi feilberegnet bøndenes reaksjoner

- EUs landbrukspolitikk forverrer nøden i fattige land

Les flere nyheter

Personvernpolicy