Elevledere beklager opptaksritualer i Drammen

taksprøvene til elevforeningene ved Drammen VGS beklager at prøvene kom ut av kontroll. Neste år vil politiet sette strenge rammer for opplegget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av lederne for de to elevforeningene Fraternitas og Gevjon beklager overfor Drammens Tidende at opptaksprøvene forrige uke kom ut av kontroll. Begge ønsker å være anonyme da de er redd for at saken vil komme til å skade dem i forhold til jobb og karriere framover.

– Vi burde ha stoppet det. Jeg vil derfor beklage på vegne av alle fraterne at det hele gikk ut av kontroll og at noen ble skadd, sier en 17 år gammel gutt som var en av de to ansvarlige for Fraternitas' opptaksprøve.

Les også: Politiet strammer inn opptaksritualer i Drammen

Også en 18 år gammel jente som er en av Gevjons ledere har beklaget hendelsen.

– Jeg er veldig lei meg for dette. Det gikk absolutt ikke som vi hadde planlagt og kom fullstendig ut av kontroll, sa hun mandag.

Foreldremøte

På et foreldremøte på skolen tirsdag kveld, som blant annet hadde opptaksprøvene på agendaen, kom det fram at skolen har vært i samtaler med politiet om hvordan man skal håndtere opptaksprøvene hvis de blir arrangert også neste år.

– Vi har vært i dialog med politiet og vil jobbe tett sammen med dem i forkant neste år. Vi vil også gå ut til foreldrene neste år og advare mot å la deres barn delta, sier assisterende rektor Petter Holvik til Drammens Tidende.

Les også: Jente syk etter å ha spist dyrehjerte på skoleåpning

Ordenssjef Dag Ebbestad ved Drammen politistasjon bekrefter overfor NTB at opplegget neste år vil bli helt annerledes.

– Vi har avtalt med styrene i Fraternitas og Gevjon, og med ledelsen på skolen, at dersom de ønsker å ha tilsvarende prøver neste år, skal vi i dialog på forhånd, slik at dette kan komme inn i trygge og OK former, sier Ebbestad.

«Helvete»

Flere foreldre har gitt uttrykk for sjokk over hva deres barn er blitt utsatt for av fornedrende og farlige handlinger i gutteforeningen Fraternitas og jentenes Gevjon. To elever har vært innlagt på sykehus fordi de blant annet spiste rå innmat, hundemat, rå kyllingfilet, tørrfôr og vann med møkk og snus. En av dem, en 15 år gammel gutt, fikk dessuten brannskader fra en sigarett.

– Jeg spiste 37 hele chili, og en fyr kastet opp 60-70 ganger, hevder Kristoffer Hansen (15) overfor VG.

– De sa «velkommen til helvete», mens de pisket meg på beina. Jeg fikk helt sjokk. Jeg var klar over at det var grusomt, men ikke så ubeskrivelig jævlig. Jeg gråt og var redd. Det var et mareritt, sier 15-åringen.

Private arrangementer

Studierektor Einar Hennum presiserer at dette er snakk om private arrangementer, utenfor skolens regi. Verken skolen eller politiet kunne forutsi hvilken retning dette ville ta, mener han.

– Det fins ikke den paragraf i verden som kan forby dette, like lite som russetiden kan forbys. Dette er en ukultur totalt uten verdi, og i år har det tatt en helt gal retning. Å gi sin tilslutning til disse aktivitetene, er direkte livsfarlig, sier Hennum til NTB.

Leder i Elevorganisasjonen, Axel Fjeldavli, advarer mot slike opptaksritualer som Fraternitas og Gevjon har praktisert.

– Det er ikke greit om elever blir presset til å delta på slike aktiviteter, og det er slett ikke bra om det er vold eller helserisiko involvert. Jeg har ikke hørt om opptaks- eller dåpsritualer ved videregående skoler med like alvorlige utfall som dette tidligere, sier han til NTB.

Utslitende, fornedrende, men også morsomme opptaksprøver er et kjent fenomen ved de fleste studiesteder i Norge. Men da er det snakk om høyere utdanning, ikke opptak til videregående skoler.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy