Åpen for alle - alltid

- Toppen av kransekaka

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney møter pressen i California etter at videoen ble lekket. Foto: Scanpix/AFP.
Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney møter pressen i California etter at videoen ble lekket. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsiktene er dystre for Romneys valgkamp etter talen der han antyder at halvparten av USAs befolkning er arbeidssky snyltere, mener USA-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ok, det er 47 prosent som støtter [Obama], som er avhengige av regjeringen, som mener de er ofre, som mener regjeringen har et ansvar for å forsørge dem, som mener de har rett til helsetjenester, mat, husvær, kall-det-hva-du-vil. At det er rettigheter. Og at regjeringen bør gi det til dem. De vil stemme på [Obama] uansett. »

Dette er blant uttalelsene til Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney i en video som har blitt lekket til det venstreorienterte nettstedet Mother Jones.

– Dette er toppen av kransekaka etter en serie tabber fra Romneys hold. Summen av uheldige utspill gir et veldig dårlig bilde for Romney nå, sier forsker Anders Romarheim ved senter for transatlantiske studier til ABC Nyheter. Han følger den amerikanske valgkampen tett.

I en hastig sammenkalt pressekonferense i Los Angeles understreket Romney at hans mål som president er å «hjelpe alle amerikanere». Men han tok ikke avstand fra bemerkningene i videoen, og sa kun at de var «lite elegant formulert».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Romney langer ut mot halve USA

Les også: Romney: Halve USA er arbeidssky trygdemottakere

Blant tidligere tabber trekker Romarheim frem «den feilslåtte politiserte responsen etter tragedien i Libya», der Romney ble kritisert i forbindelse med uttalelser etter angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi.

- Utspekulert

- Uttalelelsene i videoen viser en utspekulert dobbelthet, fordi han ikke sier denne typen ting offentlig. Det understreker Obama-kampanjens ganske effektive kommunikasjon om at Romney bare tenker på sine egne, som er de rikeste i USA, sier Romarheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker Anders Romarheim ved Senter for transatlantiske studier. Håkon Mosvold Larsen / ScanpixForsker Anders Romarheim ved Senter for transatlantiske studier. Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

«Min jobb er ikke å bry meg om disse menneskene. Jeg vil aldri kunne overbevise dem om at de bør ta personlig ansvar for sine liv», uttaler Romney videre i videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han sier at han har «gitt opp» de 47 prosent fattigste av velgerskaren. Det synes alle som sliter med arbeidsledighet og huslån antakelig er støtende og kontroversielt, sier Romarheim.

- Det har vært mange slike tabber fra Romneys hold. I løpet av primærvalgkampen fornærmet han britene i London under OL, ved å si at det ikke så ut som om de hadde sikkerhetsopplegget på plass.

Se også: Mitt Romney gjorde seg upopulær i London

- Mangler bakkekontakt

- Utenlandsturen hans var en flopp som ble preget av tabber, i primærvalgkampen har han hatt flere slike «rikingkommentarer» som dagens nyhet topper. For å demonstrere sin folkelighet uttalte han blant annet at han «kjenner mange som eier Nascar-racerbillag», sier Romarheim.

- Romney er ute av kontakt med grasrota. Demokratene vil behandle videoen som det endelige beviset på at han er slu og utspekulert på bakrommet, og i større grad er den Obama-kampanjen hevder.

- Videoen er forferdelig dårlige nyheter for Romney. Se Mother Jones-videoen her (artikkelen fortsetter under videoen):

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Mother Jones stammer videoen fra en innsamlingsaksjon til Romneys kampanje organisert i et privat hjem i Florida 17. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye uheldige uttalelser fra Romneys utenlandsturné

- Er dette spikeren i kista for Romneys kampanje?

- Det kan hende vi ser tilbake på dette og tenker at allerede i midten av september havnet han på defensiven og aldri klarte å snu det. Men oktober er en lang måned med fire store debatter, og Obamakampanjen er ikke immun mot skandaler. Utsiktene nå er så dystre at Romney kanskje må vurdere å kaste noen folk. Det vil på sin side automatisk kunne trigge en annen av de dårlige kommentarene hans, nemlig «jeg liker å ha muligheten til å sparke folk».

Les også: Mitt Romney tråkket i salaten – igjen

«Snyltere»

«47 prosent av amerikanerne betaler ingen skatt på inntekt», er et av Romneys utsagn i videoen.

– Tallene han legger frem forholder jeg meg ganske avslappet til. Når de sies av kandidater er motparten nesten alltid uenig. Det er et lurendreierspill som spilles av begge partier. Skatter og avgifter gjør jo antakelig at det reelle tallet på folk som ikke berøres av skattelegging er mye lavere, sier Romarheim og fortsetter:

– Men han forholder seg ikke bare til dette tallet, han legger ut om hvordan disse er snyltere på systemet og forventer at staten skal ta seg av dem. Det er tenkning som er utbredt i konservative kretser og i kommentarer på Fox News. Men å fortelle den amerikanske middelklassen at de er slappfisker som ikke duger vil kunne treffe veldig forkjært.

Den lekkede videoen føyer seg inn i en lang rekke av bemerkninger fra Romney som har vanskeliggjort hans forsøk på å kvitte seg med bildet obamakampanjen forsøker å tegne av ham; en rik forretningsmann uten kontakt med landets middelklasse.

- Han sier jo rett ut at han ikke bryr seg om disse folkene. Det er en tabbe han har gjort tidligere også, da han uttalte at de fattige klarer seg fint, de har et sikkerhetsnett, sier Romarheim.

Obama leder de fleste ferske meningsmålinger med små, men tydelige marginer, melder nyhetsbyrået AFP.

Les flere nyheter