Damaskus rystet av bombeeksplosjoner

Et bilvrak ligger igjen etter en eksplosjon sentralt i Damaskus søndag. Bildet er fra Syrias statlige nyhetsbyrå SANA. Foto: Reuters / NTB scanpix
Et bilvrak ligger igjen etter en eksplosjon sentralt i Damaskus søndag. Bildet er fra Syrias statlige nyhetsbyrå SANA. Foto: Reuters / NTB scanpix

To bomber eksploderte ved regjeringskontorer midt i hjertet av Syrias hovedstad Damaskus søndag. De voldsomme kampene fortsetter å rase i hele landet, og ifølge FNs nye utsending Lakhdar Brahimi er politiske endringer nå uunngåelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerkrigen i Syria
* Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars i fjor og var inspirert av folkeopprør i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen. Regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene. I kjølvannet fulgte et væpnet opprør.


* Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en plan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men ikke respektert. Lakhdar Brahimi overtok som spesialutsending da Annan nylig trakk seg.

* Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er minst 23.000 mennesker drept i konflikten. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

* Rundt 2 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge Røde Halvmåne i Syria. Over 290.000 syrere har flyktet til utlandet, ifølge FNs flyktningorgan UNHCR.

Lakhdar Brahimi overtok denne helgen som FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria etter Kofi Annan. Han krever ikke som sin forgjenger at Syrias president Bashar al-Assad må gå av, men sier til nyhetskanalen Al Jazeera at det er «nødvendig, uunnværlig og uunngåelig» med politiske endringer.

– Det er for tidlig å snakke om hvem som bør gå, og hvem som bør bli, sier Brahimi.

Han sier han nå vil holde samtaler med Assad. Han insisterer på at dette ikke er et tilbakeskritt sammenlignet med Annans linje, men den syriske opposisjonen har kritisert Brahimi for å være for ettergivende overfor presidenten.

Les også: Lever i fryktens vold i Damaskus

Bombeangrep i Damaskus

I løpet av helgen har kampene fortsatt med full styrke i Syria. Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble i alt 168 mennesker drept lørdag, deriblant 110 sivile syrere, 32 soldatert og 26 opprørskrigere.

Flere titalls mennesker skal også ha blitt drept i løpet av søndagen, ifølge eksilgruppen. Tallene er imidlertid ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Statlig fjernsyn i Syria meldte søndag at to bomber hadde eksplodert i nærheten av sikkerhetstjenestens bygg i sentrum av hovedstaden Damaskus.

Fire mennesker skal ha blitt såret i angrepet, som ifølge fjernsynskanalen skjedde i Al-Mehdi-gaten i Abu Remmaneh-distriktet. I området ligger flere av bygningene tilhørende sikkerhetstjenesten i landet, i tillegg til visepresident Faruq al-Sharas kontorer.

Abu Remmaneh er et velstående strøk i hjertet av Damaskus, og flere ambassader holder til her.

Les også: Opprørerne hevder å ha skutt ned jagerfly i Syria

Bilbombe ved moské

Kort tid før eksplosjonene meldte syriske medier at minst 15 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte i nærheten av en moské i utkanten av Damaskus lørdag.

En bil full av sprengstoff, parkert av en væpnet gruppe i nærheten av Muaz Bin Jabal-moskeen, eksploderte lørdag kveld i Sbeneh-området i provinsen Damaskus, ifølge den statseide avisen Tishrin.

Les også: Russland med Syria-advarsel mot Vesten

Ifølge avisen skjedde eksplosjonen like ved en palestinsk flyktningleir.

«Intensiteten av eksplosjonen sprengte likene til martyrene i biter», skriver Tishrin.

Sbeneh ligger helt ytterst i den sørlige delen av hovedstaden og er et fattig nabolag hvor motstanden mot regimet er sterk.

Ifølge aktivister skal den syriske hæren samtidig ha stormet urolige områder i hovedstaden. Bombardementet har også fortsatt andre steder i landet.

Les alt om situasjonen i Syria

Les flere nyheter

Personvernpolicy