Meny

Isaac hamret løs på New Orleans

Innbyggere i småbyen Gulfport setter opp solide vinduslemmer i håp om at det vil hindre orkanen Isaac i å ødelegge husene. Foto: Michael Spooneybarger (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen Isaac feide gjennom New Orleans onsdag, på dagen sju år etter at Katrina raserte byen. Men flomvernet som ble bygget etter det, holdt stand.

– Flomvernet har virket som det skulle, opplyser det amerikanske forsvarets ingeniørkorps i en kunngjøring.

De lokale myndighetene varsler likevel at det kraftige regnet som Isaac har med seg, vil fortsette en god stund. Og enkelte steder har vannet gått over flomvernet og oversvømmet flere hus.

Les også: Over en halv million uten strøm

Omfanget er likevel langt mindre enn det var etter Katrinas herjinger i 2005. Da ble store deler av New Orleans ødelagt, og hundrevis av byens innbyggere mistet livet.

Isaac har likevel gjort stor skade, og verdier for om lag 14,5 milliarder kroner kan ha gått tapt i Louisiana alene, både på land og ute på olje- og gassinstallasjoner i Mexicogolfen, ifølge beregninger fra konsulentselskapet Eqecat.

Over 500.000 husstander og bedrifter i Louisiana og Mississippi var uten strøm etter at tusenvis av trær hadde brukket og revet ned strømledninger.

Bekymring

Isaac hadde en fart på 130 kilometer i timen da den feide over delstaten Louisiana onsdag.

Orkanen, som hadde bygget seg opp i styrke på sin vei over Mexicogolfen, traff kysten få kilometer fra munningen av Mississippi-elva natt til onsdag norsk tid.

Den er den første som rammer det amerikanske fastlandet i år, men er ikke på langt nær så kraftig som Katrina, som var en kategori 3-orkan.

Les også: Obama erklærer unntakstilstand i Louisiana

Kategori 1-orkanen Isaac skapte likevel bekymring og var en sterk påminnelse om hvor utsatt og sårbar storbyen New Orleans kan være.

– Minnene strømmer på, sier Melody Barkum (56).

For sju år siden satt hun flere dager på et tak uten mat og vann mens hun ventet på å bli reddet.

– Men jeg er ikke redd. Siden jeg overlevde Katrina, så overlever jeg dette, sier hun.

Obama advarer

Etter å ha passert New Orleans, fortsatte Isaac sin ødeleggende ferd onsdag kveld norsk tid. Men uværet mistet gradvis kraft og ble onsdag kveld norsk tid nedgradert til tropisk storm. Isaac hadde da en vindhastighet på 110 kilometer i timen.

President Barack Obama hadde på forhånd advart innbyggerne i regionen mot å utfordre skjebnen. Han ba dem innstendig om å følge rådene fra lokale myndigheter.

Les også: Isaac vekker vonde minner i New Orleans

– Vi står overfor en kraftig storm, og det kan bli betydelige oversvømmelser og andre ødeleggelser over et stort område, påpeker Obama.

Tusenvis av mennesker har fulgt rådene og forlatt området, mens mange av dem som er blitt igjen, holder seg innendørs.

Stormflo

Meteorologer har advart om at Isaac kan føre til opptil 4 meter høy stormflo i deler av Louisiana og Mississippis lavtliggende områder, og at det lengre inn i landet kan falle oppimot en halv meter regn.

Over 4.000 medlemmer av heimevernet i Louisiana er kalt ut, med blant annet 48 team i båter rundt New Orleans.

Presidenten har erklært unntakstilstand i begge delstatene og har stilt føderale midler til rådighet.

Her kan du følge CNN sin dekning av orkanen (ekstern lenke)

Les flere nyheter

Populært