Terrorekspert Lars Gule:- Viktig for samfunnet at Breivik blir dømt tilregnelig

Terrorekspert Lars Gule: - Det er ikke ønskelig at vi får et samfunn som garanterer mot terror. Det er et slikt samfunn terroristene vil ha. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.
Terrorekspert Lars Gule: - Det er ikke ønskelig at vi får et samfunn som garanterer mot terror. Det er et slikt samfunn terroristene vil ha. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig at samfunnet erkjenner at det står politiske motiver bak Breiviks ugjerninger. Derfor er vi best tjent med at han dømmes å være tilregnelig i morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lars Gule

Lars Gule er en norsk filosof, samfunnsdebattant og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus, HiOA.

Etter 22. juli er han intervjuet som kommentator om terror og flerkulturelle spørsmål.

Gule ble kjent for offentligheten i 1977 da han ble tatt for besittelse av sprengstoff i Libanon, etter å ha samarbeidet med Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina (DFLP).

Han ble dømt til et halvt års fengsel i Libanon og fikk en bot. Gule ble frifunnet for forsøk på å gjennomføre terrorhandlinger.

Fra 2000 til 2005 var han generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Det sier Lars Gule til ABC Nyheter dagen før den store juridiske begivenheten i morgen, Oslo Tingretts dom i saka mot Anders Behring Breivik.

Gule er filosof, samfunnsdebattant og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det springende punktet når tingrettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen klokka 10 fredag starter opplesingen av dommen, er hvorvidt terroristen er syk eller frisk i hodet.

Ugjerningsmannen selv har gjort det klart at han vil anke en dom som stempler ham som utilregnelig.

- Fra helende til ødeleggende

- Rettssaken har vært en helende prosess. Men du kan tvert i mot få en negativ effekt av å gjenta dette ved at saken ankes, mener Gule.

Han har selv vært innkalt som forsvarernes ekspertvitne, og har faktisk vært i diskusjon med Breivik selv på internett lenge før udåden skjedde i fjor.

- Jeg mener samfunnet er best tjent med at han står til ansvar. Dessuten er det viktig at man erkjenner at det står politiske motiver bak, sier Lars Gule.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksperter ser ingen tegn til utilregnelighet.

- Feil dom reduserer beredskapen

- Det finnes flere der ute med liknende oppfatninger. Derfor finnes det også mulighet for politisk vold og terror med den typen motivasjon, framholder forskeren.

- Vår beredskap, inkludert den mentale, vil kunne bli redusert dersom vi gjør dette til en naturkatastrofe i stedet for en politisk terrorhandling, sier Gule.

- Ser vi på det som politisk motivert terror, kan vi lære på en helt annen måte enn hvis vi trekker på skuldrene og sier at dette dessverre var et jordras der noen mennesker mistet livet, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bistandsadvokat tror Breivik får straff.

- Må ikke gardere oss 100 prosent

- Det bygges opp ideer om at terroren kunne vært unngått dersom vi hadde sperret Grubbegata. Men vi kan ikke sperre inngangen til alle mulige tarrormål, mener Gule.

- Vi må ikke ha illusjoner om at vi gjennom granskingsrapporter skal klare å forebygge at noe slikt skjer igjen, sier Gule og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke ønskelig at vi skal kunne gardere oss fullt ut mot terror. For da har samfunnet blitt slik terroristene vil, gjennomkontrollert og totalitært.

- Hvis han blir dømt tilregnelig, kan vi ha en mental beredskap og redusere sjansen for at noe skjer, rett og slett ved at vi er i en modus hvor vi er i stand til å imøtegå den typen politiske posisjoner Breivik står for, sier Lars Gule.


Se også bildene: Slik skal terroristen bo i årene som kommer.


Les andre nyheter.