Meny

Politiforum: Killengreen skapte fryktkultur

Tidligere politidirektør, nå departementsråd i administrasjons og kirkedepartementet, Ingelin Killengreen, skapte en fryktkultur, hevder fagbladet til Politiets Fellesforbund. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arven fra Ingelin Killengreen forsvinner ikke med ny politidirektør, mener redaktøren av fagbladet til Politiets Fellesforbund.

Politiansatte har lenge varslet om en rekke av de forholdene 22. kommisjonen kritiserer i sin rapport, men uten å bli hørt, skriver Politiforum.

– Dette er en varslet katastrofe, sier redaktør Ole Martin Mortvedt til Vårt Land.

Må holdes ansvarlig

Han mener det er bred enighet blant norske politifolk om at det er Ingelin Killengreen, som satt elleve år i stillingen som politidirektør, som må holdes ansvarlig for problemene i politiet.

Mortvedt forstår derfor ikke hvordan hun kan bli sittende som departementsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet og mener at hun bør gå av.

– Det er hennes styringsform som nå står til kritikk. Hun bør forstå selv at hun bør gå. I ren anstendighet, sier Mortvedt.

Fryktkultur

Ifølge redaktøren var Killengreen i sin tid som politidirektør altfor opptatt av å tilfredsstille sine overordnede i justis- og beredskapsdepartementet. Det resulterte i en fryktkultur blant politimestrene, der det viktigste ble å holde budsjettene, mener han.

Les også: – Ting kunne vært gjort annerledes

– Som politidirektør hadde hun svært liten støtte blant politifolk, sier Mortvedt.

Tidligere justisminister Knut Storberget får også sitt pass påskrevet av redaktøren av fagbladet til Politiets Fellesforbund.

– Den politiske detaljstyringen økte med Storberget. Han innførte styringsmøter annenhver uke, og brukte samtidig politiet til å score politiske poeng, sier han.

Avviser

Killengreen avviser Morsunds anklager.

– Jeg er klar over at jeg har vært en tydelig og sterk leder. Det har det vært helt nødvendig å være for å kunne lede en organisasjon som politiet. For øvrig kjenner jeg meg ikke igjen i svært mange av påstandene, men jeg har ikke behov for å kommentere personkarakteristikker, sier hun.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært