Meny

Alarmerende funn etter Fukushima-ulykke

Dette bildet, frigitt av Joji Otaki ved Okinawa-universitetet, viser en mutert avart av en lyseblå gress-sommerfugl. Alvorlige mutasjoner ble funnet i sommerfugler samlet inn nær Japans Fukushima Daiichi atomkraftverk, og skaper frykt for de langvarige effektene av radioaktivitet på forskjellige arter i økosystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskning på effektene av radioaktivitet etter Fukushima-katastrofen i Japan i fjor viser urovekkende mutasjoner i lokalt økosystem. Frykten for effekten på mennesker vedvarer.

Forskere i Japan har oppdaget klare tegn på mutasjon i sommerfugler etter fjorårets katastrofe ved atomkraftverket i Fukushima.

Joji Otaki ved universitetet i Okinawa, som ledet forskningen, samlet inn 144 vanlige lyseblå gress-sommerfugler to måneder etter katastrofen ved Fukushima Daiichi-kraftverket i mars i fjor, melder NBC News.

Resultatet av studien, som er en av de første som tar for seg genetiske forandringer i økosystemet etter katastrofen, beskrives som overveldende.

Les også: - Kan ikke sammenlignes med Tsjernobyl

Flere misdannelser

- De første resultatene av studien viste at rundt 12 prosent av sommerfuglene viste tegn på avvik, som for eksempel misdanning av antennene, mindre vinger, forandringer i farge og mønster og innrykkede øyne, sier Otaki. 

Dette bildet, frigitt av Joji Otaki ved Okinawa-universitetet, viser en sunn voksen lyseblå gress-sommerfugl øverst, og en mutert avart under. Alvorlige mutasjoner ble funnet i sommerfugler samlet inn nær Japans Fukushima Daiichi atomkraftverk. Foto: Handout / Scanpix Dette bildet, frigitt av Joji Otaki ved Okinawa-universitetet, viser en sunn voksen lyseblå gress-sommerfugl øverst, og en mutert avart under. Alvorlige mutasjoner ble funnet i sommerfugler samlet inn nær Japans Fukushima Daiichi atomkraftverk. Foto: Handout / Scanpix

Mer alarmerende er det at han seks måneder senere fant ut at disse misdannelsene var steget til rundt 28 prosent av sommerfuglene og at mutasjoner nå hadde doblet, og forekom i hele 52 prosent av sommerfuglenes avkom.

Dette ble oppdaget etter at Otaki og hans team hadde samlet inn ytterligere 238 prøver i området rundt Fukushima.

Les også: Se innsiden av reaktoren

- Viktig og overveldende

Biologen Tim Mousseau ved universitetet i South Carolina i USA sier til BBC at observasjonene fra studien i Japan kun kan forklares ved at sommerfuglene har blitt utsatt for radioaktiv forurensing. 

- Denne studien er viktig og overveldende i dets implikasjoner for både menneskene og biologiske samfunn som lever i Fukushima, forklarer han.

Fuskushima-ulykken har gjort at mange japanere lever i frykt for konsekvensene av de økte radioaktive nivåene på dem selv og generasjoner som kommer. 

Les også: Mange år til de kan dra hjem

- Noe har helt klart gått galt

Otaki, som har studert sommerfugler i 10 år for å analysere effekten av global oppvarming, sier sommerfugler er de beste miljø-indikatorene fordi de finnes i omtrent alle typer miljø.

- Siden vi har sett denne effekten på sommerfugler, er det lett å se for seg at det også har påvirket andre arter. Noe har helt klart gått galt med økosystemet, sier han.

Samtidig advarer Otaki også om at fordi hver arts følsomhet til radioaktivitet er forskjellig, så er det for tidlig å umiddelbart anvende disse funnene til mennesker som er bosatt i området.

Les også:

Ny rapport: Verden ikke skremt av Fukushima-ulykken

Verden bygger 62 nye atomreaktorer

Uro over funn av sprengstoff på svensk atomkraftverk


Les flere nyheter

Populært