Meny

Svenskene som provoserte den hviterussiske diktatoren:

- Kjære Lukasjenko, kom og besøk oss i Skåne!

Kom på besøk! Svenskene som slap teddybjørner fra småfly over Hviterussland, Tomas Mazetti og Hannah Frey, har invitert Hviterusslands diktator på besøk til Skåne. Foto: AP Photo/Gero Breloer/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reklamebyrået som fløy småfly inn i Hviterussland og slapp ned 600 teddybjørner med slagord for frihet, inviterer nå diktatoren Alexander Lukasjenko på besøk.

- Kjære Alexander Lukasjenko!

Vi er blitt invitert på besøk til ditt hemmelige politi KGB innen ti dager, eller blir vi satt to år i straffarbeid, skriver folkene bak det svenske reklamebyrået Studio Total til den hviterussiske diktatoren.

Det har gått en måned siden stuntet da de faktisk fløy inn over hovedstaden Minsk og lot det regne hundreveis av teddybjørner med oppfordringer om frihet og demokrati over byen.

Lukasjenko ble rasende, sparket generaler og andre toppfolk og brøt forbindelsen med Sverige.

Smigres av diktatorens interesse

Og nå skriver altså svenskene brev.

De føler seg smigret over all oppmerksomheten de har blitt til del av noe så sjeldent som en lys levende diktator, og foreslår et treff.

Opprinnelig tenkte de på å møtes i den svenske ambassaden i Minsk. Men så ble ambassadøren forvist fra landet.

Les: Den svenske ambassadøren utvist etter teddybjørn-slippet.

- Bedre enn torturkammer

- Så forandret du møtestedet til KGBs betongbunker, og forsikret oss at vi ville få samme behandling som andre mistenkte og vitner. Det må være din form for humor å tro at vi vil utsette oss for Europas mest korrupte og brutale politi i et bygg der folk har blitt torturert i hundre år, skriver svenskene i brevet.

Hvofor ikke heller møtes i hyggelige Skåne? inviterer de til Studio Totals hus.

- Vi vil spandere alt for deg, og fortelle deg hvordan man kan lure ditt kostbare flyvåpen, erter de.

- Men oppfør deg ordentlig!

- Det eneste vi ber om, er at du oppfører deg høflig som du kan. Ikke noen trusler om tortur og sånn. Og at du løslater alle politiske fanger i Hviterussland, skriver svenskene.

Før de legger til et PS:

- Legg merke til at vi ikke bruker noen slags trusler. Ikke noe «sette deg i en leir hvis du ikke svarer innen fem dager.» Og det trass i at vår forbrytelse består i å slippe noen søte teddybjørner, mens din består i å undertrykke et land i 20 år.

Les andre nyheter.

Populært