Opprørere: – Det syriske regimet vil falle i Aleppo

Opprørere mener det syriske regimet vil møte sin skjebne i Aleppo, men syriske militære hevder de fortsatt har kontroll. Mens flere hundre tusen innbyggere flykter, fortsatte mandag kampene i byen for tredje dag på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var voldsomme kamper hele helgen i Syrias største by Aleppo, der regjeringsstyrkene blant annet har skutt raketter fra kamphelikoptre. Bare søndag mistet 18 personer livet i Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

En talsmann for hæren hevdet sent søndag kveld at den nå hadde tatt tilbake kontrollen over den sentrale bydelen Salaheddin. En kommandant for opprørsstyrkene i byen avviser imidlertid at regjeringshæren har gjort framskritt.

– Grav i Aleppo

– Regjeringsstyrkene har ikke rykket fram én meter, sier oberst Abdel Jabbar al-Oqaidi, leder for Den frie syriske hær (FSA) i Aleppo.

Al-Oqaidi hevder overfor nyhetsbyrået AFP at opprørsstyrkene har slått tilbake tre angrep mot Salaheddin, og at opprørerne kontrollerer 35-40 prosent av byen.

Blant opprørerne på slagmarken er det stor tro på at regimet vil falle nettopp i Aleppo.

– Vi har alltid visst at regimet ville finne sin grav i Aleppo. Damaskus er hovedstaden, men her har vi en firedel av landets befolkning og den økonomiske makten. Bashar's styrker vil bli gravlagt her, sier opprørssoldaten Mohammed.

Les også: Fortvilt ro i Damaskus

Mandag kunne innbyggere igjen høre artilleri og bombekastere i Aleppo, samtidig som et av regjeringens kampfly på ny sirklet over Salaheddin.

Les også: - Syria har innledet motoffensiv i Aleppo

Masseflukt

Minst 200.000 mennesker har ifølge FN flyktet fra kampene i Aleppo, som har om lag 2,5 millioner innbyggere. FNs sjef for humanitære spørsmål, Valerie Amos, sier det ikke er kjent hvor mange som er igjen i byen.

– Mange mennesker har midlertidig søkt tilflukt i skoler og andre offentlige bygninger i tryggere områder, sa Amos i helgen.

Frankrike, som tar over formannskapet i FNs sikkerhetsråd i august, vil ha et nytt krisemøte om Syria, opplyste utenriksminister Laurent Fabius mandag.

Les også: Hollande krever internasjonalt inngrep i Syria

Tyrkia bekymret

Tyrkia sendte mandag en ny kolonne med stridsvogner, mobile rakettbatterier og andre våpen til byer nær grensen mot Syria. Oppbyggingen av styrker i grenseområdene har pågått i over en måned.

Tyrkerne blir stadig mer bekymret for sikkerheten ved grensen i sør, og styrkeoppbyggingen begynte etter at et tyrkisk kampfly ble skutt ned over Syria 22. juni.

Les også: Al-Assad angrer på nedskyting av tyrkisk fly

Den nye kolonnen frakter soldater og utstyr til byene Hatay og Kilis, som begge ligger nær den syriske grensen, meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia. Det er imidlertid ingenting som tyder på at tyrkiske styrker kommer til å krysse grensen til Syria.

– Spikeren i kista

USAs forsvarsminister Leon Panetta sier angrepene mot egen befolkning er spikeren i kista for president Bashar al-Assad.

– Om de fortsetter disse tragiske angrepene mot sin egen befolkning i Aleppo, så tror jeg det vil bety spikeren i kista for Assad, sa forsvarsministeren på vei til Midtøsten søndag.

– Det er ikke lenger spørsmål om han må gå av, men et spørsmål om når.

Panetta understreket behovet for å støtte opposisjonen, men signaliserte ingen økt amerikansk støtte. USA bistår opprørerne med kommunikasjonsutstyr og medisinsk utstyr, men har overlatt jobben med å bevæpne dem til andre land.

Les også: - Avskyelig å true med kjemiske våpen

Les flere nyheter

Personvernpolicy