Slik har de det ett år etter terroren

UTØYA. Skulle delta på sommerens vakreste eventyr. Plassen ble fort gjort om til «helvete på jord». Foto: NTB scanpix
UTØYA. Skulle delta på sommerens vakreste eventyr. Plassen ble fort gjort om til «helvete på jord». Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF står samlet ett år etter tragedien på Utøya. – Vi er mer enn Utøya 2011 og Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Utøya:
  • Øya ligger i Tyrifjorden og eies av AUF.
  • Utøya ble gitt til AUF i gave den 28. august 1950 av Oslo og Akershus faglige samorganisasjon.
  • Øya drives av Utøya AS og har vært brukt som kurs- og konferansested.
  • Utøya har vært mest kjent for sin årlige sommerleir, arrangert av AUF.
  • 22. juli i fjor mistet 69 mennesker livet i terrorangrepet på AUF-ungdommen på øya.
  • AUF opprettet etter massakren « 22. juli-fondet til gjenreising av Utøya.» Pengene som kommer inn, skal gå til å gjenreise Utøya.
  • Dagen etter massakren lovet AUF-leder Eskil Pedersen at AUF skal ta tilbake øya. Dette standpunktet har senere vært debattert.

– Det er viktig for oss å vise de nye medlemmene at Utøya handler om mer enn Anders Behring Breivik. Vi er så mye mer enn hva som skjedde den dagen, sier leder av AUF Oppland, Ingrid Vaag Endrerud til ABC Nyheter.

I dag er det ett år siden terrorhandlingene 22 juli 2011. Tilsammen 77 menneskeliv gikk tapt på Utøya og i Regjeringskvartalet.

ABC Nyheter har vært i kontakt med flere ledere og medlemmer av AUF for å få de til å fortelle sin historie om det siste året.

Les også:

Dette er ofrene etter 22.juli

– Det handler om de drepte

Ta vare på hverandre

De var på Utøya for å delta på sommerens vakreste eventyr, men plassenble fort gjort om til «helvete på jord». Endrerud sier de fortsatt er sterkt preget etter hendelsen på Utøya.

– Det har vært viktig for oss å se og ta vare på hverandre. Vi har et spesielt ansvar med å følge opp og lytte til personer vi ser fortsatt har det vondt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endrerud mener det har vært viktig å ta imot nye medlemmer på en inkluderende måte, til tross for at savnet og tomhetsfølelsen til avdøde venner fortsatt kjennes på kroppen.

- AUF er mer enn hva som skjedde på Utøya ifjor, sier hun.

Les også: 74 terrorrammede uten oppfølging

Vil hedre vennene

Tuva Svendsen sørger fortsatt over tapet av gode venner. Foto: PrivatTuva Svendsen sørger fortsatt over tapet av gode venner. Foto: Privat

AUF Finnmark mistet fire medlemmer på den regntunge dagen for ett år siden. Siden hendelsen har tiden blitt brukt til å sørge og komme over sjokket av å se egne venner bli henrettet og drept. Leder for AUF Finnmark, Tuva Svendsen sier månedene etter terrorhandlingen var vanskelige. Det handlet mest om å eksistere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde ikke overskudd til å bedrive så mye politikk. Alle jobbet med seg selv og å komme gjennom det. I desember hadde vi den første store aktiviteten etter 22. juli, før det hadde mye av tiden gått med til begravelser og minnemarkeringer. Nå har vi kommet litt ovenpå, og gjør mye mer. Men det er jo fortsatt ikke lenge siden det skjedde. Vi merker det fortsatt, men det går bra nå, sier Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hendelsen innrømmer hun at de tenker mer på sikkerhet. Svendsen sier de har kjent på hva rasisme og fremmedfrykt kan føre til.

– Men vi prøver å trekke noe positivt ut av dette. Det vi har kjent på kan gjøre oss til bedre mennesker. Nå er det for eksempel lettere å føle hvor redde befolkningen i Syria må være, når vi selv har kjent en slik frykt på kroppen, sier Svendsen

Les også: – En viss frykt blant ofrene foran ettårsmarkeringen

– Viktig talerom

– Året har vært veldig merkelig for oss. Vi mistet flere sentrale personer. Det har vært mye sorg over tapet av gode venner. Samtidig er vi sammensveiset på en helt ny måte. Vi har en annen kontakt med hverandre, og kjenner på mye av det som henger igjen etter rosetogene. Vi bryr oss kanskje mer om hverandre. Men det var en dyr pris å betale for det nye samholdet, sier Astrid Eide Hoem til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoem mener AUF har sett viktigheten av å kjempe for mennesker rettigheter, etter angrepet 22. juli.Hun legger ikke skjul på at ungdomsorganisasjonen har forandret seg det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kanskje også litt mer forsiktige i uttalelsene våre når det kommer til kritikk. Vi er mer opptatt av å snakke om menneskene bak meningene og å se saker fra flere sider, i hvert fall med tanke på ekstreme meninger. Vi møtes på en litt annen måte, vi er nærmere hverandre nå, sier Hoem.

Les også: Politiet setter inn ekstra ressurser i helgen

Nekter å la marerittet ødelegge

Leder av AUF Telemark, Elisabeth Wickstrøm Åkredalen, sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: PrivatLeder av AUF Telemark, Elisabeth Wickstrøm Åkredalen, sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Privat

For flere av medlemmene i AUF har det vært vanskelig å ikke møte igjen sine døde venner. I Telemark innrømmer de at det har vært tøft å se stoler stå tomme når det avholdes møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tankene har til tider vært andre steder. Vi har hatt noen politiske samlinger hvor noen stoler sto urørt og tomme. Det har gitt oss en vekker om at vi har mistet gode venner, det har preget mange. Det er personer hos oss som har vært langt nede, men vi har sett de og klart å reise de opp igjen. Jeg er veldig stolt av hvordan vi har kommet ut av den tragiske hendelsen, sier

Hun får støtte av partikollega i AUF Nordland, Anette Kristine Davidsen.

– Vi har jobbet opp mot de verdier våre omkomne venner sto for og enda fler har sett verdien i det å være politisk aktiv. Det at ikke alle er med oss nå i dag har selvfølgelig satt sitt preg på organisasjonen, men AUF i Nordland har vært enda mer aktive for å hedre dem og det de sto for, sier Davidsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gruer seg til til 22. juli

Økende medlemstall

– Det har vært vanskelig. Året har vært preget av at vi mistet en sterk leder og en veldig god venn, sier Malene Indrebø-Langlo, leder for AUF Sogn og Fjordane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller til ABC Nyheter at de har hatt nærmere en tredobbling av antall medlemmer i

Malene Indrebø-Langlo mener det siste året har vært vanskelig. Foto: PrivatMalene Indrebø-Langlo mener det siste året har vært vanskelig. Foto: Privat

organisasjonen etter massedrapene for ett år siden.

– Ungdommer har bevist at de kan engasjere seg i politikk. Vi har sett en voldsom oppblomstring i det politiske miljøet i Sogn og Fjordane.

Les også: Utøya-helt gruer seg til 22. juli

– Jobber videre for Hanne

På Utøya var Sogn og Fjordane blant flere av fylkene som mistet sine leder. Indrebø-Langlo var midlertid leder etter drapet på den tidligere partilederen Hanne Kristine Fridtun.

– Det var veldig vanskelig å ta fatt på vervet i starten. Det var lite politikk og mye menneskelig hensyn å ta. Vi var i sjokk etter hva som skjedde. Det har vært viktig i ettertiden å jobbe med sakene vi brenner for. På denne måten kan vi hedre ofre fra 22. juli, sier Indrebø-Langlo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for lederansvaret hun påtok seg etter 22.juli ifjor, tror hun arbeidet som ledergjorde at hun taklet sorgprossesen bedre.

– Jeg tror det hjalp meg gjennom den tøffeste tiden. Som leder måtte jeg ta ansvar og sørge for at nye medlemmer ble tatt godt i mot. Jeg kunne ikke gråte, jeg måtte stå opp for de jeg ledet, sier Indrebø-Langlo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert

Ser fremover

I etterkant av 22. juli har ungdomsorganisasjonen brukt tiden til å hjelpe hverandre. Leder av AUF Sør-Trøndelag, Renate Tårnes, er glad for støtten de har fått fra det offentlige og privatpersoner.

– 22. juli i fjor skjedde det noe som vi aldri trodde kunne skje.

– Det har vært utrolig rørende å hvordan alle har ville hjelpe oss i denne vanskelige tiden. Det har vært mange som har hatt et ønske om å hjelpe, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tårnes unnslapp drapsmannens kuler for nøyaktig ett år siden. Nå maner hun sine medlemmer til å se fremover.

– Det har vært et tungt år, med venner som aldri kom hjem. Vi må jobbe videre og hedre de som gikk bort med å fremme den politikken vi står for. Jeg tror de hadde ønsket det, avslutter Tårnes.

Les også:

Clinton: 22. juli var en enorm tragedie

Breiviks siste kjøretur

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter