Klubrádio merker ny medielov i Ungarn:

Orbáns medieråd tar frekvensen fra kritisk debattradio

- Nok er nok! protesterte opposisjonen i Budapest i fjor. Nå kan Klubrádio bli offer for de nye høyrevindene i landet. Foto: Bence Járdány
- Nok er nok! protesterte opposisjonen i Budapest i fjor. Nå kan Klubrádio bli offer for de nye høyrevindene i landet. Foto: Bence Járdány

Radiostasjonen Klubrádio, som er symbolet på Fidesz-regjeringens nye og omstridte medielov, mister ifølge den nye nasjonale mediemyndigheten frekvensen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungarns Nasjonale Media- og Nyhetsmyndighet avviste i dag søknaden fra den debattorienterte og kritiske radiostasjonen Klubrádio om å få beholde sin sendefrekvens.

Skjebnen til denne radiostasjonen har lenge vært gjenstand for uro innad i landet og i EU, fordi den lenge har blitt truet av Ungarns nye og omstridte medielov.

Nei fra mediemyndigheten

Avgjørelsen ble fattet i et nytt organ opprettet av den ungarske regjeringen ledet av statsminister Viktor Orbán (tilhørende Høyres og Kristelig Folkepartis søsterparti Fidesz), etter deres brakseier ved parlamentsvalget høsten 2010.

Prosessen er resultatet av Fidesz sin nye medielov. Den har reist en internasjonal kritikkstorm som et angrep på mediafriheten i landet.

EU-kommisjonen er blant dem som iverksatte en kritisk gransking av Fidesz-regjeringens mediapolitikk.

Les også: Disse menneskene fantes ikke på Ungarns stats-TV

– Slutt på pressefriheten!

– I Ungarn er det nå slutt på pressefriheten, erklærte den Springer-/Ringier-eide ungarske avisa Népszabadság over hele forsida da Orbáns medielov trådte i kraft.

Klubrádio kom raskt i søkelyset som ett av de første, mulige ofre for tonene fra det nye parlamentsflertallet.

Den nye media- og nyhetsmyndigheten som fattet avgjørelsen i dag, ledes av en mangeårig, aktiv partifelle av statsminister Orbán, Annamária Szalai.

Hun har i to tiår vært aktiv Fidesz-politiker.

Les også: Titusener raser mot det de ser som autoritær medielov

– Vi har signert!

Klubrádios sjef András Arato varsler på radioens hjemmeside at de ikke vil gi opp kampen for overlevelse.

En av begrunnelsene mediemyndigheten hadde for å avvise Klubrádios søknad, var at ikke alle sidene var paginert og signert.

– Bare tull, ifølge Arato.

– Vi har signert hver eneste av de 215 sidene og vist dette fram på nett-TV, framholder han.

Les flere nyheter

Personvernpolicy