Kan ha funnet «Guds partikkel»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atomfysikere ved CERN-laboratoriet har funnet en ny partikkel som kan være Higgs' boson – også kjent som «Guds partikkel».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Higgs-bosonet

* Hypotetisk partikkel, som ifølge kvantefysikkens standardmodell for elementærpartikler er indirekte ansvarlig for at elementærpartiklene har masse

* Teorien går ut på at elementærpartiklene får masse gjennom en vekselvirkning med Higgs-bosonet

* Navnet kommer fra fysikeren Peter Higgs som i 1964 fremsatte teorien om denne partikkelen

* Higgs-partikkelen er ifølge teorien elektrisk nøytral og uten spinn, noe som gjør den vanskelig å spore

* Kalles også «gudspartikkel», etter tittelen på en bok av fysikeren Leon Lederman, fordi den er så avgjørende for å forklare universets opprinnelse. Mange forskere misliker dette navnet, som de mener det overdriver partikkelens betydning, og blander sammen vitenskap og religion

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, Ritzau) (©NTB)

– Dette er et foreløpig resultat, men vi mener det er svært solid, sa CERN-talsmannen Joe Incandela da han presenterte de siste funnene i jakten på bosonet onsdag morgen.

Hvorvidt bosonet finnes eller ikke er et avgjørende spørsmål i fysikken. Hvis det viser seg at partikkelen ikke eksisterer, vil fysikerne bli nødt til å skrive om mange av teoriene om universets begynnelse og virkeligheten som omgir oss.

Stemmer med teorien

Den britiske forskningsinstitusjonen Science & Technology Facilities Council (STFC) bekreftet onsdag at boson-jegerne har oppnådd viktige resultater.

Les også: Forskere har sett tegn til «Guds partikkel»

– Jeg kan bekrefte at det er funnet en partikkel som er i overensstemmelse med teorien om Higgs' boson, sa John Womersley fra STFC.

Higgs boson er en viktig del av den såkalte standardmodellen som fysikere har utviklet for å forklare hvordan universet slik vi kjenner det, virker nede på aller laveste nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presentasjonen kan følges live her.

Higgs følger med

Bosonet er oppkalt etter den britiske fysikeren Peter Higgs, som i 1964 la mye av grunnlaget for jakten på partikkelen.

Higgs var selv til stede i foredragssalen ved CERN-laboratoriet utenfor Genève onsdag morgen. Foredraget ble i tillegg vist live på internett slik at forskere over hele verden kunne følge med.

De siste dagene har teoriene svirret om hva som var i vente fra CERN. Men uansett hva som måtte komme, ville det være spennende, ifølge professor Peter Knight, leder for Institute of Physics i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uansett om standardmodellen bekreftes gjennom oppdagelsen av Higgs' boson, eller om vi må gå bort fra denne teorien og begynne å skrive lærebøkene på nytt, vil det bli en historisk dag for vitenskapen, mener Knight.

Standardmodellen er navnet på en omfattende teori som binder sammen mange av de ulike delene av fysikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikre i sin sak

Et avgjørende spørsmål er hvor sikre CERNs forskere er på sine funn.

Forskerne har tidligere sagt at de ikke vil kunngjøre noe før de har beviser som ligger på sannsynlighetsnivået «5 sigma», det vil si at det er mindre enn 0,00006 prosents sjanse for at funnene skyldes tilfeldige sammentreff.

De nye oppdagelsene er gjort i CERNS nye partikkelakselerator Large Hadron Collider.

I denne 27 kilometer lange underjordiske tunnelen prøver forskerne å gjenskape Big Bang-lignende tilstander ved å få protoner til å kollidere i noe som ligger nær lysets hastighet. På den måten har de forsøkt å mane fram Higgs' boson.

«Guds partikkel»

Forskerne mener Higgs-bosonet kan gi oss svaret på mysteriet om hvorfor universet i det hele tatt har masse, og bosonet er blitt kalt «gudspartikkelen» fordi det er så sentralt i fysikken, men samtidig så hemmelighetsfullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Letingen etter Higgs' boson er avgjørende fordi partikkelen er den siste manglende brikken i standardmodellen, forklarer fysiker Troels Petersen ved Københavns Universitet. Han tror de nye funnene ved CERN kan få stor betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir ikke særlig større enn dette, sier Petersen til nyhetsbyrået Ritzau. Fra før har forskere påvist alle de andre partiklene som hjernene bak standardmodellen forutså eksistensen av.

Norske bidrag

Rundt 100 norske forskere og studenter er blant de i alt 6500 forskerne som gjennomfører sin forskningsaktivitet på CERN.

- Dette er en spennende dag og en viktig milepæl for mange norske forskere, sier divisjonsdirektør Anders Hanneborg i Forskningsrådet.

- Norge har vært medlem siden CERN ble etablert i 1954, og mange nordmenn har hatt sentrale posisjoner knyttet til denne felleseuropeiske infrastrukturen gjennom disse årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskere kan ha slått hull på relativitetsteorien

Milepæl

- Vi har nådd en milepæl i vår forståelse av naturen, sier CERNs generaldirektør Rolf Heuer.

- Observasjonen av en partikkel som er konsistent med Higgs-bosonet åpner opp veien for mer detaljerte studier som krever mer statistikk. Slik kan vi fastslå denne nye partikkelens egenskaper og sannsynligvis kaste lys over andre mysterier i universet.

Resultatene som ble lagt fram i dag er foreløpige. De er basert på data samlet inn i 2011 og 2012, der 2012-dataene fremdeles ikke er ferdig analysert. Publikasjon av dataene som ble lagt frem i dag, kan ventes rundt slutten av juli.

Neste skritt

Neste skritt vil nå være å bestemme egenskapene til denne partikkelen nøyaktig og hva den betyr for vår forståelse av universet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Standardmodellen beskriver de fundamentale partiklene som vi og alle synlige ting i universet er bygget opp av, og kreftene som virker mellom dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den materien vi kan se, synes likevel bare å utgjøre omtrent fire prosent av den totale mengden materie i universet. En mer eksotisk versjon av Higgs-partikkelen kunne bygge bro til å forstå de resterende 96 prosentene, som fortsatt er ukjent.

Les flere nyheter

Fysikeren Peter Higgs (til høyre) ble tatt varmt imot av CERNs generaldirektør Rolf Heuer på seminaret hvor det mulige funnet av partikkelen som har hans navn ble presentert. Foto: Scanpix/AFP/FABRICE COFFRINI

Fysikeren Peter Higgs (til høyre) ble tatt varmt imot av CERNs generaldirektør Rolf Heuer på seminaret hvor det mulige funnet av partikkelen som har hans navn ble presentert. Foto: Scanpix/AFP/FABRICE COFFRINI

Kollisjon mellom protoner målt under søket etter Higgs-partikkelen. Foto: Scanpix/AFP/CERNKollisjon mellom protoner målt under søket etter Higgs-partikkelen. Foto: Scanpix/AFP/CERN