Tysklands overvåkingssjef går av

Heinz Fromm er ferdig som sjef for det tyske overvåkningspolitiet. Foto: NTB scanpix
Heinz Fromm er ferdig som sjef for det tyske overvåkningspolitiet. Foto: NTB scanpix

Nazi-skandale etter at drapsliga fikk herje fritt i ni år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for det tyske overvåkingspolitiet Bundesamt für Verfassungsschutz, Heinz Fromm, har valgt å si opp jobben sin, skriver nyhetsbyrået AFP.

Årsaken er at en nynazistisk terrorcelle ved navn Nasjonalsosialistisk Undergrunn (NSU) greide å holde seg under tyske radarer mellom 2000 og 2009. På den tiden rakk den lille gruppen på angivelig tre personer å drepe minst 11 personer, flesteparten butikkeiere med tyrkisk bakgrunn.

Les også: Fant mulig dødsliste hos tyske nynasister

I starten antydet etterforskerne at det selv var noen i det tyrkiske miljøet som sto bak drapene.

Det var først i november i fjor at skandalen ble opprullet, da to medlemmer av NSU ble funnet døde og en tredje person meldte seg for politiet.

For ikke lenge siden kom det også frem at dokumenter med informasjon om en høyreekstrem gruppe ble destruert av tyske myndigheter like etter at NSU kom frem i lyset, skriver AFP.

Dokumentene inneholdt detaljer om samarbeid mellom sikkerhetstjenesten og informanter fra en gruppe ekstremister NSU skal ha stammet fra.

Ifølge NTB er det imidlertid tvil om hva Fromms avgang egentlig skyldes. En talsmann for ovevåkingspolitiet skal ha sagt at Fromm går av på grunn av pensjonering.

Les mer:

Krigsforbryterdømt nazist død

Ikke helt unik likevel

Les flere nyheter

Personvernpolicy