Brannvesenet:- Blokker og rekkehus er brannfeller

Hele øverste etasje i en boligblokk på Kattem i Trondheim brant lørdag ettermiddag. Slik så brannruinene ut søndag. Her blir det lenge før noen kan flytte inn. 
Foto: Tor Aage Hansen (NTB scanpix)
Hele øverste etasje i en boligblokk på Kattem i Trondheim brant lørdag ettermiddag. Slik så brannruinene ut søndag. Her blir det lenge før noen kan flytte inn. Foto: Tor Aage Hansen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppetasjen på blokken eksisterer ikke lenger etter brannen. I dette tilfellet gikk det ingen brannskiller over taket. Dermed var det ingenting som hindret brannen fra å spre seg.

Fenomenet er ikke ukjent.

– Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge. Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring. Brannskillene er ikke gode nok. Men dette var standarden da denne blokken ble bygget i 1976, og da gjelder lovverket fra den gang. Slik er det mange steder, også i nærområdet her, sier vakthavende brannsjef Leif Gunnar Smistad i Trondheim til Adresseavisen.

Les også: Blokkbrann i Trondheim

Ventilasjon i takkonstruksjonen får naturlig trekk gjennom loftet. Dermed kan branner spre seg svært raskt, i stedet for at de begrenses til leiligheten hvor brannen starter.

Også Norges branntekniske laboratorium er kjent med problemstillingen. Rekkehus og borettslag har ofte brannseksjoner med vegger som hindrer branner i å spre seg innen et visst tidspunkt, men de er ikke i stand til å stoppe brannutvikling til andre leiligheter, forteller administrerende direktør Atle William Heskestad i SINTEF NBL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Evakuerte etter storbrann i Oslo

– Det er ikke lovpålagt å ha brannceller mellom tak og terrasser. Dette er vanlig byggeskikk i hele Norge. Brannveggene er konstruert slik at det skal være mulig for beboerne å rømme fra bygget. Det er forsvarlig så lenge en person ikke har behov for assistert redning, men det er ikke bra at dette er lovlig, sier han.

Se video: Her brenner Grønland


Les flere nyheter