Politiet utsettes for mer vold

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 60 prosent av norske politibetjenter risikerer å bli utsatt for vold hvert år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen over kan du se hvordan en person som skal bli pågrepet av politiet reagerer når de prøver å holde han i ro.

Mannen prøver gjentatte ganger, mens han ligger, å sparke en politibetjent. Den voldsomme pågripelsen har blitt en del av politiets hverdag.

I 2011 var det 16 prosent økning av antall anmeldte saker av vold og trusler mot politiet. Det var en dramatisk økning sammenlignet med 2010. Samtidig opplevde over 60 prosent av alle landets tjenestemenn vold i tjeneste i løpet av året.

Se video: Her sparker han politiet

Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, er bekymret over at så mange tjenestemenn blir utsatt for vold i jobben.

- Vi har sett en negativ utvikling på området de siste fem årene. Vi ser stadig oftere og grovere vold mot politiet. Risikoen for å bli utsatt for vold i tjeneste har økt betraktelig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Truet politiet med hagle

Trakasseres og spyttes på

Johannessen mener politiet over tid har funnet seg i for mye. Han mener ledere i politidistriktene må øke bevisstgjøringen blant sine tjenestemenn.

- Det er et lederansvar at man ikke har satt en grense for hva som er akseptabelt av konfrontasjoner mot politiet. Vi trenger tydelige grenser for hva som er lov og ikke lov. Politiet har i mange år godtatt å bli trakassert, spyttet på og utsatt for vold i tjeneste. Nå må lista legges lavere for hva man godtar av konfrontasjoner i tjeneste, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Angriper man politiet går man også til angrep på rettsstaten, sier han.

Les også: Overga seg natt til tirsdag

Brutalt angrep

21 mai ble en politimann brutalt slått ned utenfor et utested. Gjerningsmenne hoppet derretter på polititjenestemannen og påførte han en rekke slag før de sparket han brutalt i ansiktet. Politimannen ble fraktet til Ullevall sukehuset hvor det ble kostatert at tjenestemannen hadde knust kjeven på tre plasser og blitt påført brudd i hodeskallen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Politets fellesforbund fra 2011 viser at det ble registrert 1027 tilfeller av vold mot politiet mot 885 i 2010. Ni av ti politifolk i Oslo opplever vold og trusler mot familien som belastende. Blåveiser, utskjelling og alvorlige trusler gjør at svært mange vurderer å finne seg en tryggere og mindre utsatt jobb, får ABC Nyheter opplyst.

Les også: Slik blir det nye nødnettet

Lavere terskel

Hovedverneombud i Oslo- politidistrikt, Gisle Pedersen, mener det er en negativ sammfunnsutvkling at volden mot politiet øker. Han tror terskelen for å utøve vold mot politiet har blitt lavere.

- Tilbakemeldinger jeg har fått tyder på at styrkene ute opplever at det er blitt tøffere å være politimann. Terskelen for å ty til vold og forulemping er blitt lavere. Noen av dette kan komme av at folk har mindre respekt for politiet nå enn tidligere, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pedersen mener at bemmaningsnivået i politiet må opp for å få bort utryggheten flere politibetjenter opplever i jobben.

- Bemanningen har mye å si for slike episoder. Har vi mer synlig politi på gaten, jo færre voldsepisoder mot politet vil vi se. For det er ingen hemmelighet at synlig politi har forebyggende effekt. Vi skal selvsagt være forberedt på at jobben innebærer en viss risiko, men vi skal ikke tåle at personer går til angrep på politiet, sier Pedersen.

Les flere nyheter