«Jentetaxi» har kommet til Oslo

GRATIS. Jenter i Oslo vil ha muligheten til å bli kjøre hjem i samme bil som på bildet. Foto: Sparebank1
GRATIS. Jenter i Oslo vil ha muligheten til å bli kjøre hjem i samme bil som på bildet. Foto: Sparebank1

I sommer kan jenter i hovedstaden komme seg gratis hjem fra byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge politiets statistikk økte antall anmeldte voldtekter i hovedstaden med 30 prosent fra 2010 til 2011. I første kvartal i år økte anmeldte voldtekter og forsøk med hele 69 prosent. Det fikk Sparebank 1 Oslo Akershus og P5 til å se rødt. Nå går de sammen og sponser en egen jentetaxi i Oslo i sommer.

- Dette er et veldig godt tiltak. Et hvert tiltakt som kan redusere risikoen for voldtekt er viktig, sier Lars Norbom, daglig leder i Natteravnene til ABC Nyheter.

Natteravnene tar del i samarbeidet for å få hjem jenter fra byen. Det er en bil som skal skysse alle kvinner som ønsker det trygt hjem. Den rosa taxien skal være synlig i bybildet.

Følger med

Taxien vil kjøre rundt i sentrumsområder der mange normalt prøver å komme seg hjem med pirattaxier.

- Men vi i natteravnene vil også ha direkte kontakt med bilen i tilfelle vi skulle komme over jenter vi føler det er viktig å få hjem. På denne måten håper jeg vi får til et vellykket prøveprosjekt, sier han.

Norbom håper likevel at prøveprosjektet kan bli en mer permanent ordning.

- Men taxien skal først og fremst gjøre det tryggere for jenter å dra hjem fra byen, sier han

Norbom har de siste årene registrert at jenter forlater hverandre når de er ute på byen i helgene, noe som kan gjøre de til et lettere offer for en voldtektsmann.

- Vi håper derfor at jenter nå holder seg i grupper for å forhindre at de blir et lettere offer. Vi ser det svært ofte at ei jente sitter inntil en vegg og en gutt står ved siden av. De kan se ut som et par på avstand, men det trenger ikke alltid stemme, sier Norbom.

Samfunnsansvar

Banksjef i SpareBank 1 Oslo Akershus, Line Amundsen, har sett seg mektig lei av antall voldtektssaker i hovedstaden. Nå vil hun hjelpe til så jenter kommer trygt hjem.

- Vi i Sparebank 1 har et samfunnsansvar og syntes det er flott å bli med på dette prosjektet. Det er viktig at byen vår er trygg også på nattestid, sier hun.

- Håpet er at byen skal bli tryggere. På en måte investerer vi i nærmiljøet når vi er med på dette initiativet. Det er viktig at næringslivet bidrar, sier Amundsen.

«Jentetaxi» kjører jenter i Oslo og omegn hjem gratis mellom kl. 22.00 og kl.05.00 fra onsdag til søndag morgen. Prøveordningen varer fra 13 juni til 29 juli.

Les flere nyheter

Personvernpolicy