Fotballsanger før EM

Rocken ruler, ballen ruller - Offside

Steinar Albrigtsen, Elg og Jørn Hoel bommet stygt på mål da de med «Let's Do It» i 1998 oppfordret Drillos til å gjøre det. Fotballaget klarte det langt bedre enn musikerlaget. Foto: NTB scanpix
Steinar Albrigtsen, Elg og Jørn Hoel bommet stygt på mål da de med «Let's Do It» i 1998 oppfordret Drillos til å gjøre det. Fotballaget klarte det langt bedre enn musikerlaget. Foto: NTB scanpix

Det fins knapt noe mer suggererende enn god rock. Det fins knapt noe mer spennende enn en god fotballkamp.Og det fins knapt noe verre enn en typisk fotballlåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver for seg er fotball og rock en viktig del av livets krydder, men sauser du dem sammen får du ofte en stinkende smørje. For praksis når et lag skal ha en låt passe til et mesterskap eller finale, er å få noen til å skrive en allsangvennlig låt med et refreng så enkelt at selv den mest tonedøve kan bli med på laget.

Og der, i studio, går falsksangstafettpinnen fra spiller til spiller, mens et mekanisk sidrompa komp sørger for at ingen forsvinner ut over sidelinja. Og selv på de platene hvor spillerne ikke medvirker, gjennomsyres låtene gjerne av samme fordummende holdning.

Og dét, skal vi fansen altså være nødt til å synge med på seinere, for å vise vår støtte til laget? Det kan være hardt å være fotballfrelst, og her er noen låter du bør styre unna!

Les også: Fem fotballlåter som du kan høre på!

Sjekk også Avspark (Startsidens nye EM-quiz)


Rødt kort:

Jørn Hoel med Elg & Steinar Albrigtsen: «Let's Do It»

Elske i snøen, javel. Men med «Let’s Do It»? Skrevet til VM i 1998 som Norges offisielle VM-låt. Hjalp lite, for her går ballen rutinemessig og sjelløst mellom de tre, uten fantasi eller gjennombruddskraft.

GES: «När Vi Gräver Guld I USA»

Popsmedene Anders Glenmark, Orup Erikson og Niklas Strömstedt støttet det svenske laget med en kvalm og sødladen greie som muligens kunne passert i Melodi Grand Prix. Men hva hadde den i USA å gjøre? Sverige tok bronse i VM 94, og GES solgte til gull. Men fortjente det ikke.

Hør låten her (ekstern lenke)

Drillos: «Alt For Norge»

Ivar Dyrhaugs og Torstein Flaknes bidrag til VM 1994 fortjener å dissikeres bit for beat. Et plastikksyntetisk arrangement som svir verre enn det verste kunstgresset over en seig låt som i hvert fall ikke er gjennombruddshissig. Og med et «Alt For Norge»-refreng som er så fantasiløst at selv heltene i Tufte ville klare å stoppe det.

Hør låten her (ekstern lenke)

EM-Team: «Re-Sepp-Ten»

Preben Elkjær er rock, men ikke en gang han kan redde «de røde og hvite» fra rødt kort. Danmark må være et dejligt land, men nytes best uten 1986-reseppten.

Hør låten her (ekstern lenke)

Queen: «We Are The Champions»

Ok. Så er den blitt signaturmelodien alle synger når pokalen endelig kan løftes over hodet. Men den tipper over i sin egen pompøsitet og burde forlengst fått spilleforbud.

Hør låten her (ekstern lenke)

Måtte bli igjen i garderoben:

Dag Ingebrigtsen med flere: «Rosenborgsangen»

RBK? Æsj isj. Sier ikke mer.

Hør låten her (ekstern lenke)

Les alt om fotball-EM

Les flere kultursaker

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden