Kaos etter flystyrt i Nigeria

Det brøt ut fullt kaos da et fly styrtet ned i et boligområde i tettbefolkede Lagos. Redningsarbeidere og soldater måtte jage vekk store folkemengder fra ulykkesstedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal ha vært 147 passasjerer og en besetning på seks om bord i flyet, som styrtet ned i en fattig bydel i Lagos under landing søndag ettermiddag.

Minst ett bolighus ble totalt rasert i flystyrten. Redningsmannskapene legger til grunn at alle som var om bord i flyet, har mistet livet, og at liv også kan ha gått tapt på bakken.

Se video fra stedet flyet styrtet

Etter styrten strømmet flere tusen mennesker til stedet, og soldater brukte rå makt for å tømme området. Skuelystne la på flukt i alle retninger da soldatene begynte å slå med batonger, og flere reagerte ved å kaste stein tilbake.

– Denne folkemengden er gal. Redningsarbeiderne kommer ikke til, sa Jimoh, en lokal sjåfør, til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Passasjerfly krasjet i bygning i Nigeria

Et annet vitne fortalte at folk i bydelen begynte å plyndre butikker umiddelbart etter flystyrten.

Landesorg

Nigerias president Goodluck Jonathan sier har avlyst alle sine offentlige avtaler for mandagen. Han har erklært tre dagers landesorg og anmoder om at det blir flagget på halv stang, opplyser presidentens kontor.

Presidenten setter flysikkerheten i høysetet og krever den omstendeligste granskningen som kan gjennomføres, heter det i uttalelsen.

Flyet, som tilhører Dana Air, var på vei til Lagos fra Nigerias hovedstad Abuja da det styrtet. Tykk, svart røyk veltet opp fra ulykkesstedet.

Noen vitner sa at det så ut som om flyet hadde styrtet med nesen først, men BBC melder at flyet landet på buken. Flydeler var spredt rundt på stedet, og ifølge nyhetsbyrået AP kunne man se forkullede lik i vraket.

Mistet kontakten

Flyet styrtet i bydelen Iju, hvor flesteparten av byens innbyggere bor. Flystyrten skjedde like ved flyplassen Murtala Muhammed Airport.

– Det fløy lavt og lagde mye lyd i rundt fem minutter før det styrtet inn i boligområdet, sier en innbygger og legger til at flyet kort tid etter begynte å brenne kraftig.

– Det var en høy flamme som sto opp fra bygget hvor flyet hadde styrtet, beskriver øyenvitnet Tunji Dawodu, som først trodde det var en eksplosjon.

Ifølge Yusuf Babatunde svaiet flyet fra side til side før styrten.

Flyselskapet bekrefter at det var ett av deres fly som styrtet, men det er fortsatt usikkert hva som skjedde.

– Vi mistet kontakten med luftfartøyet, sier talsperson Tony Usidamen for Dana Air.

Det bor 15 millioner mennesker i Lagos, som er den største byen i Afrikas mest folkerike land.

Dårlig flysikkerhet

Dana Air regnes for å være et trygt flyselskap. Det ble etablert i 2008 og har hatt opptil 27 daglige innenriksflyginger mellom blant annet Abuja, Calabar, Lagos, Port Harcourt og Uyo.

Men som i mange andre afrikanske land er flysikkerheten i Nigeria dårlig, selv om den de siste årene har blitt forbedret. Denne helgen har imidlertid vært skjebnesvanger for flysikkerheten.

Lørdag mistet ti mennesker livet da et lastefly traff en minibuss ved flyplassen i Ghanas hovedstad Accra. Også dette flyet hadde tatt av fra Lagos. Boeing 727-flyet fra det nigerianske selskapet Allied Air klarte ikke å stanse ved enden av rullebanen, og kjørte gjennom muren og traff minibussen.

Flyet som styrtet søndag, var av typen McDonnell Douglas MD-83.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden