Meny

Fotball-EM - et tilbakeblikk

EM 1972 - tyskerne fester grepet

KONGE I LUFTA: Gerd Müller var ikke så stor av vekst, men i lufta var det likevel få som slo ham. Her fra vest-tyskernes overkjøring av Norge på Ullevaal 1971. Vest-Tyskland ga seg ikke før det stod 7-1. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fjerde europamesterskapet i fotball skulle få en helt med kallenavnet «der Bomber».
Fakta om 1972-EM

Dato: 14. - 18.juni

Mester: Vest-Tyskland

Andreplass: Sovjetunionen

Tredjeplass: Belgia

Toppscorer: Gerd Müller (GER) med fire mål

(Kilde: UEFA)

La oss ta det med en gang; Norge var som vanlig milevis unna å komme til sluttspillet, og et fattig poeng borte mot Bulgaria var alt nordmennene satt igjen med etter seks kamper i gruppespillet.

Etter at dét stadiet var gjennomført, var det tid for kvartfinaler med datidens tilhørende hjemme- og bortekamper.

Mest overraskende var det her at Belgia danket ut regjerende mester Italia. Vest-Tyskland, Ungarn og Sovjetunionen tok seg også videre til sluttspillet som ble holdt i nettopp Belgia.

Målkåt tysker

I den første semifinalen stilte tyskerne med stjernespillere som Paul Breitner, Sepp Maier, Franz Beckenbauer og store-lille Gerd «der Bomber» Müller. Sistnevnte puttet to baller i nettet, og det var ett mer enn hva belgierne klarte.

De røde fra Sovjet slo Ungarn 1-0, og det betydde et gigantmøte i finalen. En finale som ble langt mindre spennende enn mange hadde spådd på forhånd.

Allerede før timen var spilt ledet Vest-Tyskland 3-0, to signert en Müller i praktslag, og det resultatet stod seg til dommeren blåste av kampen.

* Fun fact: Belgias trener under dette mesterskapet var den kjederøykende Raymond Goethals, som blant annet var kjent for å til stadighet uttale navnene på sine egne spillere feil.

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1976 - et straffespark for evigheten

Elendige hjemmesupportere

At Belgia skulle ta seg helt til en semfinale var meget overraskende, og derfor var det merkelig tynt på tribunen når vertslandet spilte bronsefinale mot tradisjonsrike Ungarn.

At bare litt over 6.000 tilskuere fant veien til Liege for å støtte landet sitt er fortsatt et pinlig kapittel i belgisk fotballhistorie. De få som møtte opp fikk i hvert fall valuta for pengene, og med en sterk 2-1-seier kunne Belgia utrope seg selv til Europas tredje beste fotballandslag.

Fun fact: Vest-tyskerne gjorde også rent bord dette året da Europas beste spiller skulle kåres. Franz Beckenbauer vant foran Gerd Müller og Gunter Netzer.

Les også:

Italias EM-tropp rystes av kampfiksing

Fotballfeber i øst

Toppløs protest mot fotball-EM


Les alt om fotball-EM

Populært