Meny

SV og jordbruksoppgjøret

SV-ordfører ber partiet snu og gi landbruket et løft

Ber SV snu i Stortinget og gi landbruket mer i potten: SV-ordfører, økolog og gårdbruker Arne Vinje. Foto: Heiko Junge/NTB SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper SV snur i synet på å diktere bøndene en dårlig inntektsutvikling. Det er viktig, spesielt viktig i år, at Stortinget markerer overfor regjeringa hva de mener om jordbruksoppgjøret.

Det sier ordfører Arne Vinje i Vinje kommune i Telemark til ABC Nyheter.

Vinje er sjøl gårdbruker og forhenværende leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Han reagerer på signalet fra SVs stortingspolitiker Alf Egil Holmelid om at også deres parti vil diktere en dårligere inntektsutvikling for bøndene enn det folk flest får i Norge i år.

Les: Mener bedre diktat vil gi dårligere forhandlingsvilje i framtida.

- Viktigere i år enn noen gang

- Jeg tror det er viktig, spesielt viktig i år på grunn av den nye landbruksmeldinga Stortinget nettopp har vedtatt, at Stortinget markerer et syn på hva de mener meldinga skal innebære i praksis, sier Vinje.

- Hvert jordbruksoppgjør er en konkretisering av den landbruksmeldinga som til enhver tid gjelder. Nå er det viktig at Stortinget korrigerer regjeringa, mener Vinje.

Les også: Grensa ble nådd for bøndene.

Dårligere forhandlingsvilje?

- Holmelid mener det kan gi dårligere forhandlingsvilje framover om Stortinget skulle gi landbruket noe mer. Er du enig i vurderingen?

- Det skulle bare mangle om ikke organisasjonene gjorde hva de kunne for å få en positiv utvikling. Men en svak side ved forhandlingsinstituttet i jordbruket er at staten har utilbørlig makt, sier Vinje, som selv har rikelig erfaring fra jordbruksforhandlingene.

Landbruksminister Lars Peder Brekk og Sp ble først overkjørt av Arbeiderpartiet. Deretter gikk Brekk ut og skrøt av tilbudet som nå blir sluttresultatet.

Les: Slik ble han overkjørt bak kulissene.

Les også om landbruksforhandlingene: Det er ikke bare Kennelklubben som driver dressurkurs.

- Syns ikke SV skal være med

- Bør SV være med på premisset om at det vil svekke forhandlingssystemet i jordbruket ytterligere dersom Stortinget plusser på noe i årets jordbruksavtale?

- Nei, jeg syns ikke det, sier Arne Vinje.

- Jordbruksoppgjørene er viktig for bonden, men på lenger sikt enda viktigere for hele landets evne til å opprettholde matforsyningen.

- Det som er en oppgave for ett av verdens rikeste land, og i dette tilfellet er ikke det noen fordel, er å sørge for en matforsyning inn i framtida, framholder Arne Vinje.

Les andre nyheter her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært