Meny

Så kjæresten bli drept – i dag vitner hun i retten

Renate Tårnes gjemte seg på do etter at hun så kjæresten sin bli drept (Foto: NTBscanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede første dag i rettssaken fikk retten høre lydopptak fra Renate Tårnes' (22) fortvilte telefonoppringning til politiet mens hun gjemte seg for Breivik på Utøya. Mandag møter hun i vitneboksen.
Fakta om vitner i retten i dag:

* Hussein Kazemi (20) fra Oslo. Befant seg først i storsalen i kafébygget, hvor han ble skutt i begge lår og i høyre ankel. Flyktet siden til sørspissen av øya, hvor han også ble skutt etter.

*Hanne Hestø Ness (20) fra Trondheim. Befant seg i storsalen i kafébygget. Ble skutt flere ganger, i halsen, venstre overarm og venstre lillefinger.

* Marte Fevang Smith (18) fra Nøtterøy. Befant seg på Kjærlighetsstien. Ble skutt en gang i venstre side av hodet.

* Marte Gustavsen Ødegården (18) fra Kongsberg. Befant seg på en berghylle i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien. Ble skutt i ryggen.

* Renate Tårnes (22) fra Bjugn. Befant seg i kafébygget, hvor hun gjemte seg i en av dobåsene i bygget. Ringte politiets nødtelefon mens Breivik skjøt ned folk i rommene rundt. Samtalen ble spilt av i retten under aktoratets innledning.

Bjugn-jentas telefonsamtale til politiet ga et sterkt innblikk i de uhyrlighetene som utspilte seg på Utøya 22. juli. På lydopptaket høres en rekke skuddsalver og fortvilte hyl i bakgrunnen, mens Tårnes med skjelvende og hviskende stemme forteller at flere mennesker er skutt og drept.

Like før hadde hun sett kjæresten Snorre Haller (30) bli skutt og drept av Anders Behring Breivik utenfor kafébygget. Hun løp inn og gjemte seg i en av dobåsene i bygget, mens Breivik skjøt ned folk i rommene rundt.

Tårnes er et av fem vitner som skal forklare seg i retten mandag. Et av de andre vitnene er Marte Gustavsen Ødegården (18) fra Kongsberg, som skal fortelle om en smertefull og tøff tid siden hun ble skutt i ryggen og beinet og nær drept i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien. Knusningsskadene i ryggraden vil kanskje for alltid volde henne kroniske smerter, og det er uklart når eller om hun vil bli i stand til å gå normalt igjen, fortalte hun NTB før jul i fjor. Deler av tykktarmen og en nyre ble også ødelagt.

I tillegg til Tårnes og Ødegården, skal Hussein Kazemi (20), Hanne Hestø Ness (20) og Marte Fevang Smith (18) forklare seg i retten mandag.

Les også:

- Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Elev støttet Breivik i 17.mai-tale

Håpet Breivik ville ta sitt liv

Alt om terrorrettssaken

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært