Retten får høre om Breiviks siste ofre

SNART OVER: Fredag gjennomgås de siste drapene Anders Behring Breivik utførte på Utøya 22.juli i fjor. (Foto: NTB scanpix)
SNART OVER: Fredag gjennomgås de siste drapene Anders Behring Breivik utførte på Utøya 22.juli i fjor. (Foto: NTB scanpix)

Retten går fredag gjennom drapene på de tolv siste ofrene på Utøya. Minst 20 ungdommer ble drept det siste kvarteret før pågripelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om terrorrettssaken fredag

OFRENE:

Emil Okkenhaug (15) fra Levanger

Hadde meldt seg inn i AUF noen måneder tidligere og deltok på sin første AUF-sommerleir. Befant seg ved pumpehuset. Ble skutt tre ganger, og døde av skuddskadene i hodet.

Håvard Vederhus (21)

Fra Oslo. Var leder av Oslo AUF. Studerte rettsvitenskap og samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. Befant seg ved pumpehuset. Ble skutt fire ganger og døde av skuddskader i nakken og brystet.

Victoria Stenberg (17)

Fra Nes i Akershus. Meldte seg inn i AUF kort tid før hun ble med til Utøya. Skulle starte på siste året ved Nes videregående skole. Befant seg ved pumpehuset. Ble skutt tre ganger, og døde av skuddskader i hodet og i brystet.

Sverre Flåte Bjørkavåg (28)

Fra Sula. Var ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet i hjemkommunen og for LO på fylkesnivå i Møre og Romsdal. Var på Utøya som ungdomstillitsvalgt i LO. Var i ferd med å fullføre sykepleierutdannelsen ved Høgskolen i Ålesund. Befant seg ved pumpehuset. Ble skutt to ganger. Døde av skuddskader i hodet og drukning.

Diderik Aamodt Olsen (19)

Fra Nesodden. Var nestleder for Nesodden AUF og sto på kommunestyrelisten til Nesodden Ap ved høstens valg. Befant seg i vannkanten ved pumpehuset. Ble skutt en gang mot hodet. Døde av drukning, men skuddskadene i hodet førte til umiddelbart bevissthetstap og medvirket til dødens inntreden.

Tamta Liparteliani (23)

Fra Georgia. Kom til Utøya som sekretær for georgiske Young Socialists. Hun studerte til bachelor i internasjonale studier i hjemlandet. Hun befant seg ved sydspissen. Ble skutt to ganger og døde av skuddskader i ryggen.

Kevin Daae Berland (15)

Fra Askøy. Var aktiv i AUF, og var også med i Ungdommenes kommunestyre. Skulle begynne i 10. klasse ved Ravnanger ungdomsskole.

Befant seg på sydspissen. Ble skutt minst tre ganger, og døde av skuddskader i hodet og halsen.

Karin Elena Holst (15)

Fra Mo i Rana. Medlem av Rana AUF, og skulle begynne på helse- og sosialfag fra høsten av. Befant seg på sydspissen. Ble skutt én gang i hodet og døde av skadene.

Rafal Mohamad Jamil Jamil (20)

Fra Egersund. Kom med familien sin til Norge fra Irak i 2010. Var engasjert i Dalane AUF og i Frelsesarmeen. Befant seg på sydspissen. Ble skutt minst én gang. Døde av skuddskader i hodet og halsen.

Andrine Bakkene Espeland (17)

Fra Fredrikstad. Var nestleder i Fredrikstad AUF og spesielt engasjert i skolepolitikk. Befant seg i vannkanten på sydspissen av Utøya, og ble skutt tre ganger. Espeland døde av skuddskader i hodet og brystet.

Håkon Ødegaard (17)

Fra Trondheim. Satt i representantskapet i Aps partilag i Trondheim og var ungdomsleder i Byåsen menighet. Var elev ved musikklinjen ved Heimdal videregående skole. Flyktet fra Utøya ved å legge på svøm, men druknet og ble funnet utenfor sydspissen av øya.

Andreas Dalby Grønnesby (17)

Fra Ottestad i Hedmark. Gikk på linjen for design og håndverk ved Hamar katedralskole. Han flyktet og falt utfor en klippe ved Vestspissen av øya og ned i vannet. Døde av fallskadene og/eller drukning.

VITNENE:

Eivind Rindal (23)

Fra Tolga. Fikk med seg elleve AUF-ere i den lille båten Reiulf og rodde fra Utøya. Anders Behring Breivik skjøt mot båten som ble truffet av minst elleve skudd. Båten sank etter å ha nådd landsiden.

Munir Jaber (22)

Fra Oslo. Observerte Breivik fra storsalen i kafébygget og flyktet fram ham ved Stoltenberget/Bolsjevika.

I en uke har retten hver dag gått gjennom tolv obduksjonsrapporter. Fredag vil drapene på de siste tolv bli behandlet i retten. Fem av dem befant seg ved pumpehuset, der totalt fjorten personer ble drept, fem ved sørspissen av øya og to ble funnet druknet i vannet utenfor henholdsvis sørspissen og vestspissen av øya.

Politiet har siden 22. juli fått sterk kritikk for at det tok så lang tid før de kom seg ut til Utøya og fikk pågrepet Anders Behring Breivik. Tiltalte fikk i nærmere en og en halv time gå uforstyrret rundt på øya og skyte ned livredde, ubevæpnede ungdommer på AUFs sommerleir. Minst 20 personer ble drept det siste kvarteret før pågripelsen.

De fleste av de drepte som retten får høre om fredag, mistet livet i løpet av de siste minuttene før Anders Behring Breivik ble pågrepet en gang mellom klokken 18.27 og 18.34.

Lokket dem fram

Gjennomgangen av de fjorten drapene ved pumpehuset startet torsdag. Retten fikk samme dag høre vitnet Lars Henrik Rytter Øberg, en av de få som overlevde på dette stedet, forklare hvordan Breivik lokket fram gruppen ved den lille bygningen nordvest på øya ved å si at han var fra politiet. Øberg unnslapp så vidt ved å kaste seg ut i vannet, dykke ned og holde seg under så lenge han klarte.

Les også: Breivik smilte av 17-årings vitnemål

Retten skal fredag gå gjennom de siste fem obduksjonsrapportene ved pumpehuset. Disse gjelder Emil Okkenhaug (15), Håvard Vederhus (21), Victoria Stenberg (17), Sverre Flåte Bjørkavåg (28) og Diderik Aamodt Olsen (19).

Retten går også gjennom obduksjonsrapportene som gjelder Tamta Liparteliani, Kevin Daae Berland, Karin Elena Holst (15), Rafal Mohamad Jamil Jamil (20) og Andrine Bakkene Espeland (17), som alle ble drept på sørspissen, samt rapportene til Håkon Ødegaard (17) og Andreas Dalby Grønnesby (17), som døde av drukning og fallskader under flukten fra drapsmannen.

Les også: 31 dødelige skudd

Flukten med Reiulf

To overlevende skal også vitne fredag. Nestleder i Oslo AUF, Munir Jaber (22), så Breivik gjennom vinduet i storsalen i kafébygget og flyktet senere fra ham ved Stoltenberget og Bolsjevika nord på øya. Han skal først og fremst fortelle retten om hva som skjedde på de to sistnevnte stedene hvor åtte personer ble drept.

– Jeg tror det blir tøft å vitne. Samtidig tror jeg det blir bra å bli ferdig med det, for da kommer man ett steg videre i prosessen med å komme tilbake til hverdagen, sier Jaber til NTB.

Eivind Rindal (23) fra Nord-Østerdal AUF er det andre vitne retten får høre. Han var blant de tolv som unnslapp med den lille trebåten Reiulf. Breivik skjøt mot dem under flukten, og båten ble truffet av minst elleve skudd. Etter å ha kommet seg over til landsiden, sank den gjennomhullede båten til bunns.

Les også:

Breivik husker ikke alle ofrene

Benedichtes siste ord fra Utøya

Breivik ville spørre ut vitne

Drept fem dager etter 14-årsdagen

Du burde få se og høre Breivik

Selv Quisling var redeligere

Advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

AUF-lederen: - 22.juli-ofrene var pionerer

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy