Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

AUFerne får ikke høre vitnemål

Breivik sammen med sin forsvarer Geir Lippestad. De ønsker at AUFerne ikke skal høre hverandres forklaringer om hva gjerningsmannen gjorde og sa på Utøya 22. juli.(Foto: NTB scanpix)
Breivik sammen med sin forsvarer Geir Lippestad. De ønsker at AUFerne ikke skal høre hverandres forklaringer om hva gjerningsmannen gjorde og sa på Utøya 22. juli.(Foto: NTB scanpix)

De fleste fornærmede får ikke høre vitnemålene fra sine kamerater før de selv vitner. Forsvarer Lippestad fikk medhold i sitt ønske om å isolere flere av AUFerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Dommerne i Oslo tingrett ga forsvarer Geir Lippestad delvis medhold. Det betyr at de fleste AUFerne ikke får høre kameratenes vitnemål før de selv inntar vitneboksen.

Etter lunsj onsdag kom dommer Wenche Elizabeth Arntzen med sin beslutning. Ni innkalte vitner skal ikke fortelle om observasjoner knyttet til den tiltaltes handlinger og utsagn. De får være til stede.

Men nærmere tredve AUFere kan ikke overhøre de andres vitnemål først.

Det ventede vitnemålet fra AUFs generalsekretær Tonje Brenna senere i dag, illustrerer situasjonen.

Hun har blant annet fortalt at Anders Behring Breivik lo og jublet mens drapene ble begått. Dette har tiltalte selv bestridt.

Forsvarerne mener AUFernes beskrivelser av hans opptreden og utsagn, vil ha betydning for rettens vurdering av om tiltalte er tilregnelig eller ikke.

- De fornærmede er viktige vitner og bør forklare seg én og én, sa forsvareren Geir Lippestad før lunsj.

Les også: Breiviks yngste offer drept fem dager før 14-årsdagen

Han fikk oppfylt ønsket om at de fornærmede ikke skal høre hva de andre som var på Utøya vitner om.

Lippestad ba om at de som har sett tiltaltes reaksjonsmønster, skuddfrekvens, hva han har sagt og gjort overfor de drepte, ikke får høre hverandres forklaringer.

- De har viktig informasjon for det hovedspørsmål retten skal vurdere, sier han.

- Hvor stor er den reelle faren for at de ikke klarer å huske hva de selv husker eller hva de kan ha hørt fra andre, spurte aktor Inga Bejer Engh og ba om at dette kunne bli tatt opp i en spørsmålsrunde etterpå.

Hun sier også at de sakkyndige har sett avhørene med vitnene og at vitnemålene vil bli formidlet av media.

- Vi vet saken lever sitt liv i offentligheten, men vi må gjøre det vi kan for å gjøre vitnemålene så gode som mulig, sier Lippested i en kommentar.

Les også: Stille gråt og rause klemmer i retten

Bistandsadvokat Frode Elgesem understreket også at vitnene ikke er eksperter på å vurdere tilregnelighet eller ikke.

- Sterke hensyn taler for at de skal få være tilstede, mente han.

Onsdagens første vitne skal altså etter planen være AUFs generalsekretær Tonje Brenna. Hun skulle ha startet sin beretning klokken 13.00, men det er nå utsatt i minst en halv time.

Hun blir uansett den første overlevende fra masakren som forteller retten om hvordan det var å oppleve massemorderens drap på nært hold.

Nummer to er Oddvar Hansen som reddet ungdommer med båten sin i Tyrifjorden. Hansen fraktet også deler av politiets beredskapstropp over til Utøya.

Dagens siste vitne er etter planen AUF-eren Bjørn Ihler som tok hånd om to gutter på bare åtte og ni år på øyas sydspiss.

Les også:

Breivik villig til å forlate retten under forklaringer

Du burde få se og høre Breivik

Meldinger og venneforespørsler strømmet inn til Breivik

Advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

AUF-lederen: - 22.juli-ofrene var pionerer

- Aldri mer 22.juli

Breivik reagerte for første gang

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy