- Dette er uka vi alle har gruet oss til

Trond Henry Blattmann er leder for støttegruppen etter 22. juli, og pappaen til Torjus (17) som ble drept på Utøya. Drapet på Torjus skal opp i retten onsdag. -Da er jeg bare far og skal skjerme meg som alle andre etterlatte, sier Blattmann.
Trond Henry Blattmann er leder for støttegruppen etter 22. juli, og pappaen til Torjus (17) som ble drept på Utøya. Drapet på Torjus skal opp i retten onsdag. -Da er jeg bare far og skal skjerme meg som alle andre etterlatte, sier Blattmann.

Den fjerde rettsuka blir tung for etterlatte og pårørende. Hele uka går med til gjennomgangen av 60 obduksjonsrapporter fra Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Dette skjer i terrorsaken denne uken

*Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik går inn i sin fjerde uke mandag 7. mai.

*Hele uken er viet drapene på Utøya. Totalt 60 obduksjonsrapporter skal gjennomgås av representanter fra Nasjonalt folkehelseinstitutt og kriminalteknikere fra Kripos.

*De ni første drapene på Utøya ble gjennomgått fredag forrige uke.

*I tillegg til at en rettsmedisiner går gjennom obduksjonsrapportene, vil bistandsadvokatene lese et kort minneord om hvert enkelt offer.

*Det vil ikke bli vist bilder av de drepte i retten. Gjennomgangen av skadene vil skje ved hjelp av en dukke.

*Retten vil gå gjennom 12 obduksjonsrapporter per dag.

*Neste uke starter vitneforklaringen til de hardest skadde fra Utøya. (©NTB)

– Det blir steintøft. Det er en uke alle vi etterlatte fra Utøya har gruet oss mye til, forteller Trond Henry Blattmann, leder av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, men først og fremst far til Torjus, som ble drept 17 år gammel i Bolsjevika på Utøya.

Helt siden støttegruppen ble opprettet tidlig i fjor høst, har Blattmann tatt på seg jobben med å fronte gruppens arbeid og synspunkter i mediene. Men når drapet på Torjus skal opp onsdag, stiller Blattmann i retten som bare pappa.

Les også: Blant Breiviks yngste ofre

– På onsdag kommer jeg i retten sammen med min kone, vår datter, min mor og min svigerinne. Da skal vi inn som en familie, og jeg skal ikke være der som talsmann overhodet, sier Blattmann til NTB.

Han forteller at familien lenge har forsøkt å forberede seg på denne dagen.

– Vi har lenge visst at denne dagen skulle komme og vi har gjort oss våre tanker rundt det, sier han.

Les også: Redegjør for ofre ved Kafébygget

Glad for minnetekstene

Gjennomgangen av de 69 drapene på Utøya startet fredag forrige uke. Obduksjonsrapportene til de ni første drapsofrene ble gjennomgått. I tillegg til de korte, tekniske beskrivelsene av drapene, ble hvert offer presentert med et bilde og en kort minnetekst. De etterlatte er svært glade for at bistandsadvokatene har fått gehør for denne svært uvanlige presentasjonsformen i en straffesak.

– Det er veldig viktig for oss å få fram at disse umistelige som vi mistet ikke bare er et nummer i en rekke, men at det faktisk er mennesker, sier Blattmann.

Freddy Lie, som mistet datteren Elisabeth Trønnes Lie (16), på Utøya sier det er svært viktig for ham og familien at hun ikke bare blir et tall i statistikken.

Les også: Så kjæresten bli skutt på Utøya

Drapet på Elisabeth er blant de tolv drapene som skal behandles i retten mandag.

Familien vil at retten skal få vite at 16-åringen var en livsglad jente som engasjerte seg i alt og alle.

– Hun var et naturlig midtpunkt, og hun brydde seg. Dersom hun for eksempel så at en ble gående alene på skolen, så hun gikk hun bort til vedkommende. Og da fulgte alle de andre etter, slik at hun fikk integrert han eller henne i flokken. Hun var en person som stilte opp og støttet når noen slet med noe, forteller faren.

Orker ikke hate

Elisabeths storesøster Cathrine Trønnes Lie (18) var også på øya. Hun ble skutt og alvorlig skadet. Trønnes Lie er den eneste familien hvor to søsken har blitt så hardt rammet.

– Det har vært ni måneder i helvete. Det er vel en enkel oppsummering, forteller Freddy Lie, på spørsmål om han klarer å si noe om hvordan livet har vært for familien siden 22. juli.

Han har vært til stede i Oslo tingrett alle dager hvor Utøya har vært behandlet, noe han vil fortsette med til saken er ferdig.

– For meg er det viktig å være her så mye som mulig, for jeg vil vite mest mulig om hva som skjedde med barna mine. Blir det for tøft, går jeg bare ut, men jeg vil ikke angre om to måneder fordi jeg ikke var der, sier han.

På samme måte har han lest alt av saksdokumenter. Han vil finne ut mest mulig om hva som skjedde i kafébygget hvor Elisabeth ble drept, og i skrenten nedenfor kjærlighetsstien, hvor storesøster Cathrine så vidt overlevde etter å ha blitt ble skutt i magen, armen og i skulderen.

Han klarer likevel ikke å føle verken hat eller sinne mot gjerningsmannen han har sittet tett på i retten de siste ukene.

– Han er nullstilt for meg. Jeg har ingen følelser for ham. Det tar så mye krefter å hate noen. De kreftene jeg har, må jeg bruke på denne rettssaken og på de to barna jeg har igjen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy