Alexander Dale Oen døde av hjertestans

RÅSTERK: Dale Oen fosser inn til gull på 100 meter bryst under kortbane-EM i polske Szczecin i desember 2011. (Foto: AP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svømmeren Alexander Dale Oen (26) døde brått av hjertestans i USA natt til tirsdag. Idrettsnorge er i sjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Alexander Dale Oen

* Alexander Dale Oen var i verdenstoppen i brystsvømming.

* Han ble født 21/5 1985 i Øygarden og døde 30. april 2012 i Flagstaff, Arizona.

* Begynte å svømme for Øygarden Symjeklubb da han var fire år gammel. Fra 1995 representerte han Vestkantsvømmerne, før han meldte overgang til Bærumssvømmerne i 2011.

* Meritter: VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 (første norske OL-medaljevinner i svømming). EM: Gull på 100 m bryst i 2010, sølv på 200 m bryst. Gull på 100 meter bryst i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. Sølv på 100 meter bryst i 2006. VM kortbane: Bronse på 100 m bryst i 2006. EM kortbane: Gull på 100 m bryst i 2011, bronse på 50 m bryst. Bronse på 100 m bryst i 2006. Han fikk i tillegg åtte kongepokaler.

* Personlige rekorder, langbane: 200 m bryst: 2.09,68 (12/8-10, nordisk rekord). 100 m bryst: 58,71 (25/7-11, nordisk rekord), 50 m bryst: 27,20 (25/7-11, nordisk rekord). Kortbane: 200 m bryst: 2.06,26 (19/3-10, norsk rekord). 100 m bryst: 57,05 (9/12-11, nordisk rekord).

* Alexander Dale Oen ble av Det europeiske svømmeforbundet kåret til Europas beste herresvømmer i 2011. Han ble i 2009 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2012 fikk han utøvernes pris og prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

* Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)

Hjertestans var år årsaken til at svømmer Alexander Dale Oen omkom natt til tirsdag.

Dale Oen ankom sykehuset Flagstaff Medical Center tirsdag morgen norsk tid etter å ha blitt funnet livløs i dusjen der han bodde.

Sjefsykepleier Michelle Wenger opplyser at han ble erklært død kort tid etter, melder Bergens Tidende.

Like før hadde han snakket med familien i Norge, og ingenting tydet da på at han var syk, ifølge avisa.

Treningskamerater reagerte

Dale Oen var i Flagstaff i delstaten Arizona for å drive høydetrening. Etter planen skulle han hjem til Norge onsdag.

Det var treningskamerater som reagerte på at Dale Oen brukte lang tid i dusjen mandag ettermiddag lokal tid. De fant ham deretter livløs på badet.

Lege Ola Rønsen kom raskt til stedet og satte i gang hjerte- og lungeredning, mens de ventet på ambulansen, som kom 6– 7 minutter senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Rønsen.

Les også: Stoltenberg: - En stor idrettsutøver fra et lite land

- Vi er i sjokk

Den 26 år gamle svømmeren ble erklært død klokken 21 lokal tid.

– Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med på turen til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Det er så gale og trist

Idrettspresident Børre Rognlien fikk den triste meldingen om svømmeren Alexander Dale Oens død tidlig tirsdag morgen.

– Etter at jeg flyttet kontoret mitt opp til Olympiatoppen hadde jeg en del med Dale Oen å gjøre. Vi hadde mang en hyggelig prat sammen i løpet av den tiden jeg har hatt tilhold på toppidrettssenteret, sier idrettspresidenten.

Han sier han husker Dale Oen først og fremst som en svært spesiell idrettsutøver, men også som et medmenneske utenom det vanlige.

– Alle husker jo hans opptreden under VM i fjor, sier Rognlien, som tenker på Dale Oens tårer på seierspallen etter 22. juli-aksjonen til Anders Behring Breivik.

– Nå er hele landet i sorg, og mine tanker går først og fremst til familien, pårørende og venner. Så får vi heller komme tilbake til eventuelle markeringer senere, sa Børre Rognlien til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske bragder

Alexander Dale Oen var fra Øygarden utenfor Bergen. Han begynte å svømme allerede som fireåring. Siden 1995 har han svømt for klubben Vestkantsvømmerne, før han meldte overgang til Bærumssvømmerne i 2011.

Dale Oen ble regnet som Norges største medalje-håp foran sommerens OL i London. Han tok gull i 100 meter bryst i EM 2008, og ble med det den første norske herresvømmeren som klarte det.

Les også: - Dette er helt grusomt

Under OL 2008 i Beijing ble han Norges første OL-medaljør i svømming gjennom tidene ved å ta sølv på 100 meter bryst.

I 2011 ble Dale Oen verdensmester på distansen 100 meter bryst. Her kan du se intervju med ham etter den historiske seieren.

Les også: Tårevåt og emosjonell gullkandidat

Les flere nyheter